"Regionen följer inte löneavtalet"

Region Gotland följer inte avtalet, som säger att kunskap och erfarenheter ska premieras.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-10-06 04:00

Det anser Vårdförbundet på Gotland när det nu står klart att sjuksköterskornas löneökning för 2011 stannar på 1,5 procent.

- En urusel fördelning! dundrar Vårdförbundets Björn Tellström.

En och en halv procents löneökning i snitt blev det för de gotländska sjuksköterskorna i år, tämligen jämnt fördelat.

- Vi är både missnöjda och upprörda! Man har över huvud taget inte tittat på avtalet, där det står skrivet att kunskap och erfarenhet ska löna sig, säger Björn Tellström, som är vice avdelningsordförande för Vårdförbundet på Gotland.

Han anser att Region Gotland misskött lönefördelningen i flera år; nu har man valt att lyfta upp de allra sämst betalda med pengar som enligt avtalet ska användas för att belöna kunskap, utbildning och erfarenhet.


Legat lågt länge
Ann-Christin Kullberg, chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, medger att vissa grupper har legat oförsvarligt lågt i flera år.

- Jo, så är det, och en del gör det fortfarande. I år prioriterade vi barnmorskorna inom den ram vi fått oss tilldelade, och vi fick dessutom lite extrapengar till regionens sjukgymnaster och arbetsterapeuter, säger Ann-Christin Kullberg, som dock menar att några mer pengar inte går att ge eftersom förvaltningen i sin tur är beroende av hur mycket regionledningen budgeterar till löner.


Ingen lägsta gräns
I det nu gällande, tvååriga kollektivavtalet mellan Vårdförbundet och kommunerna och landstingen i landet, finns ingen lägsta gräns för vad den årliga lönerevisionen ska ge. Förbundet ville i stället få inskrivet vikten av de anställdas kunskap och erfarenheter.

Något man står fast vid, även nu med facit av lönerevisionen i hand.

- Hade vi fått in en lägstanivå i avtalet hade den säkerligen legat på runt en och en halv procent, och då hade vi suttit här nu och inte ens kunnat vara missnöjda. Men hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Gotland är uppenbarligen inte mogen för ett så här modernt avtal, menar Björn Tellström.


Diskuterar i dag
Det råder redan nu brist på framför allt biomedicinska analytiker inom regionen, och Björn Tellström befarar att om löneutvecklingen fortsätter vara låg så kommer bristen att öka även bland andra specialistsjuksköterskor, som barnmorskor, röntgensjuksköterskor och distriktssköterskor.

I dag kommer förbundet och förvaltningsledningen att träffas för att diskutera framtida lönestrategier, och samtidigt väntar Vårdförbundet på en rikstäckande utvärdering av de nyligen avslutade förhandlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om