Regionen förbereder för snabb snösmältning

De plusgrader som väntas i helgen gör att regionen förbereder sig på problem, främst i anknytning till snöupplaget vid Polhemsplats, men även på vägar där snön just nu ligger packad.

Foto: Jens Ökvist

Gotland2021-02-19 15:31

Med flera plusgrader att vänta i helgen kan snösmältningsförloppet gå undan. Det förbereder sig nu regionens gata- och park-avdelning på.

– Det finns en del olika problem förknippat med snabb snösmältning. För det första får vi nog räkna med att det kan bli otroligt halt på vissa vägar där snön just nu ligger packad. Jag vet att de på fastlandet fått ställa in delar av kollektivtrafiken till följd av tövädret då det skapar rena isgator. Men samtidigt är det inte så mycket vi kan göra även om vi så klart kommer sanda, men det biter inte alltid så bra på ren blankis, säger Isak Malm, avdelningschef på gata- och park.

Ett annat problem är avrinningen. Vid Polhemsplats på norra Hansegatan där regionen har sitt snöupplag kommer man sätta in extra tillsyn för att se till att brunnarna inte täcks igen med löv och annat som kan hindra avrinningen.

– Samtidigt är det stor skillnad mot exempelvis extrema skyfall som i regel innebär mer problem. Snösmältningen går ändå förhållandevis lugnt till, och något lägre temperaturer på natten gör att förloppet inte blir lika häftigt, säger han.

För grundvattennivåerna är snösmältningen dock positiv, och redan i förra veckan var nivån i Tingstäde träsk i mycket hög.

På Länsförsäkringar är man inte särskilt oroliga för att bli nedringda med anledning av snösmältningen, men det finns ändå en del saker som husägare bör ha i åtanke:

– Snösmältning är generellt mer balanserat än kraftigt regn, men har man till exempel ett stort snötäcke på något uthus eller växthus så kan det vara en god idé att försöka få bort så mycket som möjligt innan det börjar smälta, eftersom blöt snö blir väldigt tung. Andra skador som kan förekomma är att tung snö på taken skadar saker nedanför när den lossnar, säger Martin Sjöli, skadechef på Länsförsäkringar Gotland.

Vatten i källaren är en annan klassiker som husägare kan drabbas av. Om det beror på dålig dränering är det inte mycket annat att göra än att införskaffa en dränkbar pump och vänta till våren för att fixa dräneringen.

– Vet man med sig att det brukar vara ett problem så gör man klokt i att förbereda för det. Det är ju skillnaden jämfört med skyfall som inte går att förutse på samma sätt. Skulle det komma in mycket vatten är det nog bra att ringa räddningstjänsten för att be om råd, säger Martin Sjöli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!