Regionen förlängde med Big Travel trots ekonomiska tveksamheter

Miljonskulder, obetalda försäkringar för anställda och hävda avtal – Region Gotlands resebyrå Big Travel har misskött sin ekonomi så pass att ett företag inom Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, stoppade företaget redan i höstas.

Ulrika Jansson är ekonomidirektör på Region Gotland och säger att avtalet med Big Travel förlängdes efter att regionen inte hittat några andra alternativ.

Ulrika Jansson är ekonomidirektör på Region Gotland och säger att avtalet med Big Travel förlängdes efter att regionen inte hittat några andra alternativ.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-07-25 09:11

Nyheten i korthet

  • Big Travel, Region Gotlands upphandlade resebyrå, har i flera år haft stora ekonomiska problem. I höstas hävde Kammarkollegiet och Adda, ett företag inom Sveriges Kommuner och Regioner, sina ramavtal med resebyrån och stoppade företaget från att delta i nya upphandlingar.
  • Big Travel har över 350 betalningsanmärkningar och sju miljoner kronor i skulder hos Kronofogden. Dess bemanningsbolag ETSS har inte heller betalat korrekt skatt, moms eller sociala avgifter för sina anställda.
  • Trots kännedom om Big Travels ekonomiska svårigheter har Region Gotland förlängt sitt avtal med resebyrån två gånger sedan hösten 2023.

En av regionens högsta politiker, Inger Harlevi (M), tvingades nyligen ta timeout efter att flera kontroverser kring hennes resor uppdagats. En gällde hennes val av resebyrå, efter att hon bokat sina resor utanför ramavtalet som Region Gotland har med företaget Big Travel. 

Helagotland har tittat närmare på Big Travel efter indikationer på att företaget inte följt lagen om offentlig upphandling. 

På resebyråns hemsida listas samarbeten, till exempel med Kammarkollegiet och företaget SKL Kommentus. Men det företaget har inte funnits på tre år. Och Kammarkollegiet hänvisar till att avtalet med Big Travel hävdes efter att bolaget begått allvarliga ekonomiska fel. 

Trots varningssignalerna har Region Gotland fortsatt att förlänga sitt avtal med resebyrån.

undefined
På hemsidan för Big Travel listas loggan för Kammarkollegiet och företaget SKL Kommentus. Men Kammarkollegiet hävde sitt ramavtal redan förra året, och namnet SKL Kommentus har inte använts på över tre år.

Big Travel har specialiserat sig som en resebyrå för offentlig sektor, men har i flera år haft ekonomiska svårigheter. I mitten av juli hade resebyrån över 350 betalningsanmärkningar och sju miljoner kronor i skulder hos Kronofogden. Till de leverantörer som inte fått betalt av resebyrån hör två hotell i Visby, som sammanlagt yrkat på 400 000 kronor.

TravelNews intervjuade vd:n Fredrik Skarke i januari, om att företagets leverantörer kände sig tvungna att vända sig till Kronofogden för att få betalt:

– Det är inte alls sant, men visst har vi varit väldigt sena många gånger. Men vi betalar alltid alla och självklart med tillhörande avgifter. Nu ser vi äntligen ljuset riktigt klart i tunneln, alla lån är återbetalda och skatten är slutbetald på måndag. Ge oss en till max två månader till så är vi äntligen i kapp med allt gammalt, sa vd Fredrik Skarke då.

Ett halvår senare är resebyrån fortfarande skuldsatt. Enbart de två första veckorna i juli vände sig 23 företag och en region till Kronofogden med krav på närmare 1,7 miljoner kronor. 

undefined
Big Travel har i flera år kämpat med att betala sina leverantörer, som till exempel hotell och transportbolag, något som gett företaget 350 betalningsanmärkningar.

Men det är framför allt Big Travels bemanningsbolag som sticker ut. Big Travel har inga anställda utan hyr in cirka 110 tjänster från ETSS, ett bolag som ingår i samma koncern och med samma vd.

Mellan 2020 och 2022 har ETSS inte betalat korrekt skatt, moms eller socialförsäkringsavgifter för sina anställda. Bolagets bristfälliga årsredovisningar har lett till att Skatteverket dragit in skattsedlarna för både ETSS och Big Travels moderbolag, Taptum. Efter ett misslyckat utmätningsförsök av Kronofogden hade bemanningsbolaget i mitten av juli en skuld till staten på över 14 miljoner kronor.

Det var under hösten 2023 som en av Big Travel:s viktigaste upphandlare, Adda, fick kännedom om de stora ekonomiska svårigheterna. Det fyraåriga ramavtalet med företaget som sköter upphandlingar för Sveriges kommuner och regioner, SKR, skrevs under i slutet av 2022.

Men mindre än ett år in på kontraktet drog sig Adda ur. Big Travel stoppades omedelbart från att delta i upphandlingar eller ingå nya kontrakt. Även Kammarkollegiet, som upphandlar åt statsförvaltningen, avbröt sitt ramavtal kort därpå. 

Båda hänvisade till lagen om offentlig upphandling, LOU. En myndighet ska utesluta en leverantör från att delta i en upphandling om företaget inte betalat in skatter eller socialförsäkringsavgifter för sina anställda. I grunden handlar det om att förhindra arbetslivskriminalitet, berättar revisorn Magnus Ljusberg på Skatteverket.

– Det är viktigt att anlita verksamheter som är seriösa. Dels handlar det om att företag ska kunna konkurrera på lika villkor, dels att människor som jobbar ska få det man har rätt till, säger han. 

undefined
Både Big Travel, resebyråns bemanningsbolag ETSS och moderbolaget Taptum har mångmiljonskulder hos Kronofogden.

Region Gotland har haft sitt upphandlade ramavtal med Big Travel sedan år 2019. Ulrika Jansson, ekonomidirektör, bekräftar att man kände till de hävda avtalen och resebyråns ekonomiska svårigheter redan i höstas.

– Vi satte i gång direkt med en ny upphandling när vi fick informationen i höstas. Det skulle vi ha gjort ändå eftersom avtalet var på väg att gå ut, men då blev det ännu mera bråttom, säger Ulrika Jansson.

Varför förlängdes då avtalet med Big Travel med ytterligare ett år?

– Vi hade en förfrågan ute nu i våras där vi inte fick några anbud som uppfyllde alla våra krav. Det här avtalet rör tjänsteresor till patient- och elevresor och det fanns inget anbud som omfattade allt. Därför valde vi att avbryta upphandlingen och arbetar nu för att se över kraven och göra en ny förfrågan, säger Ulrika Jansson och fortsätter: 

– Eftersom processen drog ut på tiden hade vi inget annat val än att förlänga med Big Travel fram till årsskiftet. Alternativet att stå utan avtal är värre, då det strider mot upphandlingslagstiftningen.

Men är det rimligt att regionen fortfarande har ett avtal med ett företag som inte betalar sina leverantörer, och inte betalar skatt eller sociala avgifter för sina anställda?

– Vi har haft en dialog med det här bolaget och är medvetna om att de har skulder och ekonomiska problem. Med anledning av det har vi försökt skynda på processen, så att vi faktiskt kommer i mål och får ett annat avtal.

Vad händer med avtalet efter årsskiftet?

– Ambitionen är att vi ska använda Addas ramavtal, och där finns Big Travel inte längre med som en potentiell leverantör. Så då kommer det att bli ett annat bolag. Men det är ändå lite oroligt eftersom vi inte fick några godkända anbud i våras, säger Ulrika Jansson.

Helagotland har sökt Fredrik Skarke, vd på Big Travel, som inte återkommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!