De senaste tio åren har antalet ambulansutryckningar ökat från närmare 5 600 till cirka 8 000 per år. Samtidigt har antalet ambulanser på ön varit detsamma sedan år 2008. Undantaget är sommarveckorna då en extra ambulans funnits tillgänglig. Gotland är det län i landet där det tar längst tid för ambulansen att komma fram vid ett Prio-1-larm. I snitt tar drygt 17 minuter mellan larmsamtalet och att en ambulans är på plats. Motsvarande siffra i riket är cirka 14 minuter. Mot bakgrund av det har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att den extra ambulans som normalt bara brukar finnas på ön över sommaren, ska vara kvar även under hösten och i början av nästa år.
– Jag hoppas att vi åtminstone ska komma ned i snittet för responstid. Dessutom hoppas jag att människor ska känna sig tryggare, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande i nämnden.
Den extra ambulansen kommer att användas tio timmar per dag, precis som under sommarveckorna, och vara stationerad i Visby. Om ambulanserna i Slite och Hemse är på uppdrag kommer extraambulansen att kunna användas för utryckningar även utanför Visby. Hur många ambulanser som ska finnas på lite längre sikt bestäms i samband med nästa upphandling. Regionen ska nu även att byta larmcentral, från Stockholm till Östersund, något som Mats-Ola Rödén tror kommer att få positiva effekter.
– Vi tror att de har större förståelse för kartläsning än stockholmarna. De är vana vid långa avstånd och att planera ambulansutryckningarna på ett bättre sätt.