"Byråkratin måste anpassa sig till verkligheten"

Gotlands regiontoppar ger Benny Hallgren delvis rätt, gällande kritiken kring flyktingmottagandet. Under fredagen fick han en önskan uppfylld, när Migrationsverket beslutade att öppna för digitala registreringar.

De ukrainska flyktingarna blir allt fler, i Sverige och på Gotland. Många anländer först till Nynäshamn, med färjan från Polen.

De ukrainska flyktingarna blir allt fler, i Sverige och på Gotland. Många anländer först till Nynäshamn, med färjan från Polen.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-03-18 18:20

I en tidigare artikel kritiserade Benny Hallgren, som hämtat ukrainare på flykt, myndigheternas insats för de flyktingar som redan anlänt.

Regiondirektör Peter Lindvall har förståelse för detta:

– Först vill jag verkligen lyfta Benny och alla andra som tagit ett stort mänskligt ansvar. Jag tycker att hans kritik är delvis befogad. Migrationsverket borde ha haft en plan för att flyktingar skulle komma även till Gotland, säger han.

Region Gotland gjorde därför en hemställan, där Migrationsverket ombads göra det möjligt med flyktingregistrering på Gotland.

Även regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C), refererar till denna:

– Det viktigaste just nu är att hitta en lösning på detta. Det borde inte heller vara så svårt, tycker hon.

Under fredagen blev regionen, och Benny, bönhörda. Då meddelade nämligen Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik att från och med måndag kan ukrainska flyktingar registrera sig digitalt.

– Det kommer att lätta på köer och det kommer att utöka vår kapacitet radikalt. Det är inte bara en registrering, utan det är en full ansökan som vi då kan fatta beslut på, säger han.

Så nu kan de ukrainska flyktingarna på Gotland "komma in i systemet" snabbare och på så sätt få ersättning, stöd – och ett av Migrationsverket upphandlat tak över huvudet.

Regionledningen delar däremot inte Benny Hallgrens bild av att Region Gotland skulle förhålla sig passiv.

– Vi är i ett tidigt och intensivt skede och kan säkert göra mer. Men vi jobbar till exempel med Röda Korset, vi har sett till att de som kommer kan få vård, vi förbereder plats i skolorna och vi har kontakt med näringslivet om möjligheterna att få jobb. Det är bara några exempel, berättar Peter Lindvall.

På fredagen kom också besked från regionen att vuxna flyktingar får rätt till svenskundervisning på Gotland, SFI, även om de inte fått uppehållstillstånd ännu.

Men fram tills att flyktingarna registrerats hos Migrationsverket hoppas regionen att civilsamhället fortsätter ta ett kollektivt ansvar.

– Jag tycker vi ska göra de insatser som många just nu gör. Människor på flykt och de som vill hjälpa ska inte behöva anpassa sig till myndigheter. Byråkratin måste anpassa sig till verkligheten i stället, tycker Peter Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!