Plus 216 miljoner kronor. Det blev facit när Region Gotland nu har redovisat år 2021.
Anledningen uppges främst vara stark ekonomisk återhämtning och befolkningstillväxt, vilket innebär mer skatteintäkter än väntat.
Men det är samtidigt så att de riktade statsbidragen uppgick till hela 780 miljoner kronor i fjol, med anledning av pandemin.
Nämndernas verksamhet, som ofta har gått back, visar denna gång plus 54 miljoner – men även här räknas vissa statliga tillskott in, som gått direkt till exempelvis vårdinsatser.
– Det är klart det är ett bra resultat, men det beror på att vi varit väl kompenserade. Det beror inte på egen god hushållning, utan på att staten sett våra behov. Dessutom har sådant som uppskjuten vård sparat pengar, men det är ju en skuld vi måste betala längre fram. Vårdens strukturella underskott ligger fortfarande kvar, kommenterar oppositionsrådet Meit Fohlin (S).
Det handlar dock inte bara om hur resultatet kommit till. Meit Fohlin är även kritisk mot själva överskottet:
– Många regioner gör ett stort plus, samtidigt som vi har dåliga förhållanden inom äldreomsorgen och uppror inom vården. Då har inte pengarna gjort den nytta de skulle kunna göra. Man kunde ha lagt mer på personal inom välfärden, men man väljer ett stort överskott i stället.
Regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C), är mer positiv de 216 miljonerna.
– Först och främst är jag glad och stolt över det fina arbete som görs inom regionen. Sedan bidrar de här statsbidragen till resultatet, men den stora skillnaden mot budgeten är de ökade skatteintäkterna. De är väldigt positiva och de är långsiktiga inkomster, säger hon.
Samtidigt har även centerpartisten vissa betänkligheter kring ekonomin 2021:
– Det finns ett dilemma kring att de här statliga pengarna till stor del är riktade. Det har varit svårt att göra av med en del av dem, på grund av oklarheter kring hur de faktiskt kunde användas. Det är därför vi föredrar generella bidrag, som vi kan använda så som vi faktiskt vill och behöver.
Ville du alltså, precis som oppositionen, egentligen spendera mer pengar?
– Det är viktigt att använda de resurser vi får, för att upprätthålla kvaliteten. Sedan kan vi inte använda allt. Vi behöver göra stora investeringar i framtiden och det vågar vi nu, eftersom vi har ordning på finanserna, svarar Eva Nypelius.