Senast den 31 januari i år skulle Region Gotland ha ansökt hos Skolverket om riksrekrytering till Wisbygymnasiets sjöfartsutbildning för hösten 2019. Men utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, UAF, missade att skicka in ansökan i tid.
– Det föll bort. Vi har bönat och bett om att få komma in senare med vår ansökan, men det finns inga möjligheter till undantag, berättar regionrådet Saga Carlgren som är ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Ansökningar om riksintag för gymnasieutbildningar görs för flera år i taget och sedan regionen gjorde sin senaste ansökan har två skolförvaltningar slagits samman till en större förvaltning.
– På den gamla gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen satt varje person inne med mycket kunskap. Vi har inte lyckats överföra den i alla led till den nya förvaltningen, konstaterar Saga Carlgren.
För att en kommun ska få starta en sjöfartsutbildning måste den ta in elever från hela landet, så kallat riksintag. Nu måste sjöfartsutbildningen strykas ur kurskatalogen för dem som söker in på gymnasiet till nästa år.
Nu jobbar UAF på att hitta en lösning. En modell kan vara att de elever som vill gå sjöfartsutbildningen anger det, men börjar på ett liknande program och sedan går över till sjöfartsutbildningen under det andra året.
Intresset för sjöfartsutbildningen är inte stort. I de preliminära ansökningarna till hösten har sjöfartsutbildningen bara fyra sökande.
Saga Carlgren inser att det kan bli besvärligt att få ungdomar att söka till ett program som inte finns förrän de börjar tvåan.
– Det blir en pedagogisk utmaning, men vi får göra en speciell information om det, säger hon.
Sjöfartsutbildningen är en viktig rekryteringsbas för Destination Gotland. För att den inte ska läggas ned har Gotlandsbolaget i mer än tio år stöttat sjöfartsutbildningen genom att betala tomma utbildningsplatser. Det kan handla om summor på upp till en miljon kronor om året.
– Utbildningen är väldigt viktig för den gotländska sjöfarten, säger Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson.
Han befarar att misstaget kan leda till att utbildningen får färre sökande nästa år och kommer att ha ett möte med skolledningen om frågan. Men han hoppas och tror att det kommer att lösa sig:
– Allt jag hört hittills ger goda förhoppningar om att skolan kommer att tillhandahålla utbildningen.