Regionen gör otillåten bussupphandling

Region Gotland riskerar att få betala miljontals kronor i skadestånd sedan man genomfört en otillåten upphandling gällande kollektivtrafiken på ön.

Bergkvarabuss kommer att sköta kollektivtrafiken på Gotland från och med juni 2020.

Bergkvarabuss kommer att sköta kollektivtrafiken på Gotland från och med juni 2020.

Foto: David Skoog/arkiv

Gotland2019-10-15 13:52

Region Gotland har på tisdagen tecknat ett avtal med Bergkvarabuss AB om att ta över kollektivtrafiken på Gotland när det nuvarande avtalet löper ut i juni 2020. Detta har gjorts med en otillåten upphandling, då den ursprungliga upphandlingen, som Bergkvarabuss AB vann, överklagats av nuvarande operatör som ansåg att processen inte gått till på rätt sätt. 

När kammarrätten beslutade att ta upp ärendet stoppade man Region Gotland från att teckna avtal med Bergkvarabuss, medan frågan om prövningstillstånd avgjordes. Då det fortfarande inte finns någon tidsplan för handläggning av ärendet i kammarrätten anser dock regionen nu att man behöver säkra kollektivtrafiken för nästa år. 

– Vi har tvingats ta ställning till en svår avvägning om hur vi ska hantera situationen. Vi kan inte stå utan operatör i juni 2020 och har därför valt detta sätt att agera, säger regionens ekonomidirektör Åsa Högberg.

Åsa Högberg menar att regionen gick ut med den ursprungliga upphandlingen i god tid, och att regionen inte kunde förutse att de juridiska processerna skulle dra ut så mycket på tiden som de gjort.

Vad skulle det här kunna få för konsekvenser?

– Vi är medvetna om att konkurrensverket kan komma att granska det här. Det de kan göra är att utdela skadestånd, och där finns det ett maxbelopp på 10 miljoner kronor. Vi tror dock inte att det kommer att bli aktuellt, då vi hoppas att de kommer att se att vi har tvingande skäl, säger Åsa Högberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!