Regionen har inte gjort analyser som krävs

Regionen har inte genomfört de faroanalyser som krävs på flera vattenanläggningar. Nu har avdelningen fram till januari på sig, annars kan ett vite bli aktuellt.

Trots att fastighetsförvaltningen har blivit påmind om de nya kraven vid två tillfällen under året har de inte genomfört de faroanalyser som nu krävs på flera skolor och en förskola. 
(OBS. Barnen på bilden har inget med artikeln att göra)

Trots att fastighetsförvaltningen har blivit påmind om de nya kraven vid två tillfällen under året har de inte genomfört de faroanalyser som nu krävs på flera skolor och en förskola. (OBS. Barnen på bilden har inget med artikeln att göra)

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2019-11-30 10:09

Sedan oktober 2017 är det obligatoriskt att genomföra en faroanalys för sin dricksvattenanläggning, samt att upprätta ett förslag till ett undersökningsprogram. Detta enligt de ändringar som Livsmedelverket gjorde samma år.

Region Gotlands miljö- och byggnämnd har nu uppmärksammat att tekniska nämnden, och närmare bestämt fastighetsförvaltningen, inte har levt upp till de nya kraven på nio av avdelningens registrerade dricksvattenanläggningar. Det gäller sju skolor, en förskola och ett boende för äldre med demens. 

– Vi har inte mäktat med det då det är en helt ny analys för oss. Vi har först behövt inhämta kunskap då det krävs en omfattande utredning att göra detta. De som ska genomföra detta har tagit reda på vad som ska ingå för att få ett bra resultat, säger Björn Sandqvist, avdelningschef på Region Gotlands fastighetsförvaltning.

Behöver man vara orolig för att anläggningarna inte uppfyller kraven?

– Vi har idag ett omfattande provtagningsprogram som miljö- och hälsa har bestämt. Vi har tagit vattenprover årligen för att undersöka vattenkvaliteten och då har de varit godkända. Så jag känner mig inte orolig. Det är inte heller anledningen till föreläggandet. Utan det handlar om att det är ett nytt undersökningssätt.

Avdelningen har fram till den 7 januari på sig att uppfylla kraven, vilket Björn Sandqvist tror att de kommer att lyckas med. 

– Vår ambition är att vi ska hinna med, säger han. 

FOTNOT: Rubriken är ändrad. I den första versionen kunde det tolkas som att analyser av vattnet inte gjorts alls.

Björn Sandqvist är inte orolig över kvaliteten på dricksvattenanläggningarna. Han menar att det har tagit tid att genomföra analyserna då det är ett nytt sätt att undersöka på.
Björn Sandqvist är inte orolig över kvaliteten på dricksvattenanläggningarna. Han menar att det har tagit tid att genomföra analyserna då det är ett nytt sätt att undersöka på.
Karta: Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!