Under perioden som omfattar ett och ett halvt år har minst 826 miljoner kronor av Sveriges skattepengar använts för att köpa ut personal från kommuner och regionen. Gotland hamnar på 30:e plats av 290 kommuner. Mest pengar har Stockholm, med närmare en miljon invånare, delat ut i avgångsvederlag. Summan var drygt 69 miljoner. I Sala bor 22 845 personer som kan glädja sig åt att inte en endaste skattekrona betalats ut i avgångsvederlag under perioden.
Siffran för Gotland visar att 5 054 665 kronor använts till avgångsvederlag i regionen. Pengarna har gått till 33 anställda som av olika anledningar inte längre kan jobba kvar på sin tjänst. I genomsnitt är det 153 171 kronor per person som betalats ut.
Någon förklaring till varför Gotland ligger bland de kommuner som betalat ut mest i avgångsvederlag kan varken regiondirektör Peter Lindvall eller HR-direktör Lotta Israelsson ge.
– Vi försöker arbeta aktivt med omställning både för medarbetarens skull men även verksamhetens. 33 medarbetare av 6700 innebär att 0.5% av alla medarbetare gjort överenskommelser. Om chefen och medarbetaren kommer fram till att en överenskommelse är den bästa vägen framåt, så genomför vi den, skriver Peter Lindvall.
– Vi har inte fler medarbetare som inte klarar sitt jobb än någon annan. Kanske jobbar vi mer med att hitta lösningar med hjälp av detta verktyg, säger Lotta Israelsson.
Hon förklarar att avgångsvederlag är någon som arbetsgivare och anställd kommer överens om när den anställde inte längre kan sköta sitt jobb av olika orsaker.
– Det är ett verktyg vi har när vi uttömt alla andra möjligheter men vi försöker först hitta andra arbetsuppgifter som att exempel omplacera personen. Om inte det går kan avgångsvederlag vara en lösning.
Om inte parterna kan komma överens är ett spår att driva frågan arbetsrättsligt. Det är inte enda alternativet, det kan även vara att fortsätta hitta lösningar i rehabiliteringsspåret.
I den redovisade summan över avgångsvederlag ingår också eventuella ersättningar för chefer som inte omfattas av lagen om anställningsskydd och saknar trygghet i sin anställning.
– Hos oss är det bara regiondirektören som har ett sådant avtal, säger Lotta Israelsson.
Om regionen ska köpa ut Peter Lindvall får han cirka 2,8 miljoner kronor i ersättning.