Regionens utredning av sms-kritiken färdig

Företagsmobiler, dolda nummer och spärrtjänster som Nix kan förklara varför flera tusen inte fick sms-varningen om vattenföroreningarna. Det är regionens slutsatser efter att saken utretts.

Den som fått i sig clostridium perfringens riskerar bland annat illamående, kräkningar och diarré. Allvarliga komplikationer är ytterst ovanliga. Därför var det inte motiverat med ett VMA, anser regionen.

Den som fått i sig clostridium perfringens riskerar bland annat illamående, kräkningar och diarré. Allvarliga komplikationer är ytterst ovanliga. Därför var det inte motiverat med ett VMA, anser regionen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Gotland2023-11-28 05:15

När den hälsovådliga bakterien clostridium perfringens konstaterades i Visby vattenledningsområde gick regionen ut med en uppmaning att koka allt hushållsvatten före användning. Sms:et skulle ha skickats ”till alla som har mobiler i området”.

Ja, så lät det åtminstone inledningsvis.

Snart stod det klart att det fanns personer inom det berörda området som inte nåddes av meddelandet. Hur många och varför kunde regionen inte svara på först.

undefined
Regionen har kritiserats sedan det uppdagats att varnings-sms:et inte gick ut till alla i de påverkade områdena.

– Vi har blivit varse att vårt system inte har fungerat hundraprocentigt och vi kommer naturligtvis att utvärdera det här, lovade Patric Ramberg, teknisk direktör, vid en pressträff 10 november, dagen efter vattenlarmet.

Så har nu skett. Översynen av den tjänst som används för att informera vid driftstörningar i VA-nätet visar att cirka 11 600 meddelanden kom fram som de skulle – runt 3 400 gjorde det inte. I vissa fall kan det ha varit så enkelt att mottagaren haft svag eller ingen mobiltäckning vid tillfället, skriver regionen i ett pressmeddelande.

I ett tidigt skede uppgav VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson att ”vi har kunnat ringa in en specifik teleoperatör [Telenor] vars kunder inte har nåtts”, men utredningen tyder på att så inte var fallet.

undefined
Region Gotlands VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson.

De uteblivna sms:en tycks snarare förklaras av tjänstens upplägg, där folkbokföringsadressen matchas mot publika katalogtjänster som Hitta och Eniro.

Det innebär att personer med skyddat eller hemligt telefoner inte registreras av systemet. Samma gäller de som använder tjänstetelefon privat, har kontantkort eller som spärrat telefonförsäljare med NIX eller motsvarande. 

Lite förenklat: Syns du inte på Hitta.se blir det inget sms, så länge du inte själv registrerar numret i tjänstens databank.

Oavsett orsak har sms-historien gett upphov till kritik mot regionen. Många har undrat varför man inte använt VMA (viktigt meddelande till allmänheten) eller så kallad geopositionering för att nå alla telefoner inom det drabbade området. Vad gäller VMA vidhåller regionen att sådana bara ska skickas ut via SOS-alarm vid ”en överhängande risk för liv och hälsa som omedelbart måste uppmärksammas”. Vad gäller geopositionering försvarar man sig så här: 

”Även om det går att ringa in vilka mobiltelefoner som finns inom ett visst geografiskt område (geopositionering) och skicka sms till dessa, så är det förbjudet för Region Gotland att göra det, enligt svensk lag. Därför används folkbokföringsadress och publika katalogtjänster när det gäller den aktuella sms-tjänsten. Utskicken blir mindre träffsäkra, men istället tas det större hänsyn till medborgarnas integritet, vilket är själva syftet med lagen.”

undefined
Uppmaningen att koka hushållsvattnet kvarstår.

I pressmeddelandet konstateras att man noterat kritiken och att det kommer att tas hänsyn till den när avtalet löper ut och tjänsten upphandlas på nytt: ”En slutsats vi drar är att behovet av och förväntningarna på vilka som skulle ha fått denna typ av sms, har varit betydligt högre än vad tjänsten har kunnat leverera. Vi kommer ta till oss av den här händelsen i kravställningen för en ny tjänst framöver.”

Men vilka krav finns ens att ställa om geopositionering är utesluten? Helagotland kontaktade Leif Thomsson, enhetschef VA-underhåll på regionen, för att få svar på den frågan.

– Vi kan inte tillverka ett nytt system, bara tala om vad vi vill ha av ett system, och ställer man för många skall-krav så finns det kanske ingen leverantör som lämnar en offert, och då har vi inget, skriver han i ett mejl.

Enligt honom är det enda sättet att bli mer träffsäker att personer som inte fått sms:et registrerar sitt nummer i tjänsten.

undefined
"Vi kan inte tillverka ett nytt system, bara tala om vad vi vill ha av ett system", säger Leif Thomsson, enhetschef VA-underhåll.

Hur ska ni då kunna nå fler?

– Vi kan påverka i vilka kanaler som vi får ut meddelandet, utöver sms, till exempel en text direkt på vår hemsida med samma information, det har vi inte i dag. Vi hade tidigare en talfunktion som vi tog bort då det blir allt fler som inte har en hemtelefon.

Tjänsten i fråga heter Everbridge och har använts länge av regionen. Någon sammanställning över hur mycket den kostat regionen har Leif Thomsson inte kännedom om.

Har tjänsten samma grundupplägg oavsett beställare eller fanns det detaljer i er beställning som påverkat utfallet här? 

– Alla aktörer vi haft kontakter med har i stort liknande layout/innehåll/funktion. Utfallet skulle inte ha påverkats i det här fallet.

Detta har hänt

9 november meddelade Region Gotland att prover visat att bakterien clostridium perfringens förekommer i Visby vattenledningsområde, som innefattar Visby, Vibble/Väskinde, Själsö, Brisund, Västerhejde, Tofta, Västergarn och Eskelhem. Sedan dess uppmanas boende med kommunalt vatten att koka före användning.

Senare i november trodde man sig ha hittat den smittade täkten, som hittas vid Langes hage. Prognosen är att vattnet måste fortsätta kokas åtminstone någon vecka till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!