Regionen: "I värsta fall får vi stänga verksamheter"

Hög sjukfrånvaro gör att läget är ansträngt för Region Gotland. Störst sjukfrånvaro har socialförvaltningen, primärvården och skolan.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2020-12-09 06:21

Möten och rapporter, och ännu fler möten. Så kan man sammanfatta en arbetsvecka för regionens beredskapschef, Christer Stoltz.

Att läget är ansträngt vet vi, men hur illa är det?

– Det varierar rätt mycket mellan olika enheter och förvaltningar. Sjukfrånvaron inom utbildnings- och arbetslivsförvaltningen är relativt hög. Under förra veckan var frånvaron bland lärarkåren 17 procent. Vissa enheter hade högre sjukfrånvaro, och vissa lägre. Även socialförvaltningen har en betydande påverkan framförallt på äldreboenden, medan hemtjänsten har relativt normala sjuktal, säger han.

Inom hälso- och sjukvården ligger sjuktalen på 15 procent där primärvården har störst påverkan. För att kunna hantera verksamheterna jobbar enheterna med att omprioritera och flytta om personal, och än så länge funkar det. 

– De gör ett otroligt arbete på enhetsnivå för att lösa situationen. Det som oroar mig mest är att vi inom vissa verksamheter har hög frånvaro bland nyckelfunktioner som kan få stora konsekvenser om bortfallet blir ännu högre. Personalen är vår viktigaste resurs och det vi kan göra är att omprioritera inom verksamheterna och omfördela personalen. I absolut värsta fall får vi stänga vissa verksamheter, men det läget är vi ännu långt ifrån, säger Christer Stoltz.

För stunden bevakar man noga förändringarna inom flygtransporterna och turtätheten mellan Gotland och fastlandet. Regionen är beroende av snabba och säkra transporter av bland annat prover, blod och trombocyter.

– Vi inväntade de nationella restriktionerna angående jul- och nyårsfirandet, och beroende på det kan det komma att påverka turtätheten och flygtransporterna. I så fall kan vi bli tvungna att upphandla den delen för att säkerställa snabba transporter till och från Gotland.

Christer Stoltz hoppas innerligt att läget hinner stabiliseras något inför jul, så att personalen inom framförallt hälso- och sjukvården kan få lite återhämtning.

– Sen har vi arbetet med förberedelserna inför vaccinationen som är rätt omfattande. Till skillnad från svininfluensan kommer vi inte att kunna samla en massa personer på liten yta för vaccination. Sist kunde vi använda oss av bygdegårdar till exempel, men det går inte i det här läget.

Det finns många lärdomar att dra av den här pandemin som i slutändan förhoppningsvis kommer innebära att vi står bättre rustade inför nästa stora prövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!