Den 30 juni meddelade Folkhälsomyndigheten, FHM, att IgG-antikroppar mot covid-19 troligtvis ger helt eller delvis skydd mot en ny infektion med allvarliga symtom. Ett positivt antikroppstest ger sannolikt skydd i upp till ett halvår.
– Vi bedömer i dagsläget att ett positivt antikroppstest ökar möjligheten till umgänge med framför allt närstående, vilket kan vara betydelsefullt särskilt för personer över 70 år och personer som tillhör en riskgrupp. Men man behöver alltid göra en egen bedömning utifrån den enskilda situationen och ta ett eget ansvar som individ, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
FHM:s besked innebär dock inte att besöksförbudet på de gotländska äldreboendena hävs.
– Just nu utgår vi från det förbud som finns, tills Socialstyrelsen och FHM ändrar sina rekommendationer för särskilda boenden, säger socialdirektör Marica Gardell.
Besöksförbudet gäller för alla äldreboenden i landet tills FHM säger annat.
– Sedan vi stängde våra särskilda boenden för besök i mars har våra äldre hållits isolerade och vi vet att det påverkar dem negativt att inte få träffa sina anhöriga. Men vi behöver grönt ljus innan vi kan öppna för besök och under tiden jobbar vi allt vi kan för att kunna erbjuda hjälp att hålla kontakten digitalt och att kunna träffas i skydd av plexiglas.
På Gotland erbjuds än så länge inga antikroppstester och det finns också många frågetecken kring testerna, enligt Marica Gardell.
– Enligt SKR är det några frågor som Socialstyrelsen måste utreda, dels hur man säkert vet att någon har antikroppar, ska man lita på vad anhöriga säger eller ska de visa upp ett papper och vilka tester är det som är säkra? Hur undviker vi att anhöriga med antikroppar ändå för in smitta på våra äldreboenden? Även om man har antikroppar så kan man föra med sig smitta på exempelvis sina händer om man strax innan besöket tagit i något med smitta på, säger Marica Gardell.
Samtliga gotländska äldreboenden har i dag möjlighet att ta emot anhöriga utomhus med plexiglas mellan den boende och besökaren.
– Däremot rekommenderar vi inte att gå på promenad eftersom man kan behöva komma nära varandra för att hjälpa till om den äldre är nära att falla.
För personer i livets slutskede görs dock undantag från besöksförbudet, så länge besökarna inte har några symtom.