Teknikförvaltningens utredning om skötseln av de enskilda vägarna lades åt sidan på tekniska nämndens marsmöte. Flera ledamöter var frånvarande och det är oklart när frågan tas upp igen.
– Men det här är inte akut, säger tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg.
Teknikförvaltningen har utrett om det är möjligt att överlåta underhållet till dem som bor längsmed vägarna, men frågan väcker känslor.
– Det är så mycket tyckande i den här frågan, så vi har begärt att få fram fakta på bordet, förklarar Karl-Johan Boberg.
Det handlar om 414 gotländska vägar med sammanlagt 80 mil väg. Vid kommunsammanslagningen 1971 tog Gotlands kommun över underhållet, med ekonomiskt stöd från staten. Men i takt med att statens bidrag har minskat har regionens utgifter ökat.
Teknikförvaltningen reser frågan om det alls är lagligt att skattemedel används till vägar som regionen inte har rådighet över. Men man konstaterar också att det finns risk att vägar stängs av om regionen backar ur.
– Och bommar och grindar ska vi inte ha, säger Karl-Johan Boberg.
Han tror att underhållet på vissa håll kan bli både bättre i privat regi och han utesluter inte att det blir en förändring på sikt. Men han räknar med att beslutsprocessen kommer att ta tid:
– Att göra en förändring nu är inte prioroterat. Vi har tagit fram rapporten för att vi ska veta vad vi har att förhålla oss till. Regionen kan inte bara frånsäga sig hela ansvaret. Skötseln kostar nio miljoner kronor, men vägarna är viktiga för besöksnäringen och den ska vi värna om, säger Karl-Johan Boberg.
Samtidigt som regionen utreder frågan jobbar Leader Gute med projektet "Vägen till kusten" som handlar om hur man ska hitta lösningar för de enskilda vägarna. Här har man bland annat studerat vägen ned mot Tomtbod mellan Rone och Burs. Analysen är inte klar, men Stig Pettersson, som är LRF:s representant i styrgruppen, ser stora svårigheter med ett överlämnande av ansvaret. Vid Tomtbod har boende själva räknat bilar och konstaterat att nästan varannan bil körs av människor som inte bor där.
– Det kommer husbilar året runt, även i tjällossningen, säger Stig Pettersson.
Han konstaterar också att intresset för att bilda en vägförening har varit ljumt vid Tomtbod:
– De vägföreningar som fanns somnade in när kommunen tog över ansvaret. Det skulle bli en jätteresa att nybilda så många föreningar igen.