I slutet av september i fjol löpte regionens avtal om drift med fem återvinningscentraler ut. De fem var centralerna i Fårösund, Hemse, Klintehamn, Ljugarn och Vamlingbo. När dessa skulle upphandlas för fortsatt drift drog arbetet i teknikförvaltningen ut på tiden av olika anledningar, varpå ett tillfälligt avtal med en tidigare driftleverantör inleddes.
Det tillfälliga avtalet värderades till tre miljoner kronor och följde inte ramarna för lagen om offentlig upphandling (LOU).
När GT söker Patric Ramberg, förvaltningschef på teknikförvaltningen, vill han inte kommentera ärendet då han inte hunnit ta del av Konkurrensverkets motivering till beslutet.
– Jag har ingen uppfattning om huruvida vi kommer överklaga eller dylikt förrän jag läst beslutet. Anledningen till varför det här ens hände är ju för att vi var i en väldigt trång situation med väldigt speciella omständigheter där personal byttes ut och saker hamnade mellan stolar. Det har vi lärt oss av, naturligtvis, och kommer försöka se till att vi inte hamnar där igen, säger han.
En otillåten direktupphandling är enligt Konkurrensverket en särskilt allvarlig överträdelse. Följderna av detta kan bli att myndigheten, eller regionen i det här fallet, får betala en straffavgift. I fallet med Region Gotlands avtal yrkar nu Konkurrensverket på att avgiften för regionen ska bli 220 000 kronor.