De flesta regioner tycks sakna ambitioner att genomföra de satsningar som krävs för att uppnå bättre kontinuitet i vården, det skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges Läkarförbund i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Uttalandet kommer efter en rapport från Socialstyrelsen om utvecklingen av primärvården, där många regioner sägs ligga efter i arbetet med att fler invånare ska kunna få en fast vård- eller läkarkontakt. Regionerna får statligt stöd för att genomföra- och ställa om till god och nära vård, så att fler invånare ska kunna få en fast läkarkontakt.
Pengarna, skriver Sofia Rydgren Stale, får regionerna mot att de redovisar sina insatser och resultaten av dem. Men redovisningarna visar att inget händer, menar hon:
"Ett par regioner skriver närmast i klartext att de struntar i att arbeta för att öka andelen regioninvånare med en fast läkare och förbättrad kontinuitet, trots att de ansökt om och fått statsbidrag för det."
Mest häpnadsväckande av dem alla är Region Gotland, menar hon:
"Region Gotland är av den häpnadsväckande åsikten att om de skulle arbeta för att nå målen för en ökad kontinuitet och relationsskapande i hälso- och sjukvården så skulle det verka kontraproduktivt sett till intentionen att erbjuda just en god kontinuitet i vården. Det, kan understrykas, är Gotland ensamma om att hävda."
Enligt Rydgren Stale är Gotland även ensamma om att hävda att man helt saknar förutsättning att nå den nationella målsättningen, vilket hon menar inte stämmer.
Men nu genomför i allafall Region Gotland en förstudie i ämnet, och som görs inom ramen för Innovationssystem Gotland och Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap på Uppsala universitet.
Syftet med studien är just att stärka förutsättningarna för ökad kontinuitet inom primärvården, och med tre delstudier ska teamet synliggöra hinder som finns i regionens arbete för att kunna erbjuda fast vårdkontakt och fast läkarkontakt.
– Jag är glad att vi är igång med det här viktiga arbetet för att stärka vår attraktionskraft inom primärvården och lägga grunden för en mer samordnad vård och omsorg, säger Emma Norrby, huvudansvarig för studien på Region Gotland i ett pressmeddelande.