GT mot Region Gotland i domstolen

En reporter ville ta del av några mejl, skickade av anställda inom Region Gotland. Regionen sa nej, men får nu bakläxa, efter att GT tagit detta till kammarrätten.

Offentliganställdas mejl är inte alltid offentliga. Men ibland. Detta måste prövas mer utförligt av Region Gotland, enligt kammarrätten.

Offentliganställdas mejl är inte alltid offentliga. Men ibland. Detta måste prövas mer utförligt av Region Gotland, enligt kammarrätten.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-06-28 08:05
undefined
GT överklagade regionens nej.

"En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet och är inkommen till eller upprättad hos myndigheten. Säkerhetskopior anses inte vara allmänna handlingar, liksom exempelvis minnesanteckningar och utkast till beslut".

Så står det om den så kallade offentlighetsprincipen, på regeringens hemsida. De som ofta begär ut allmänna handlingar, till exempel många journalister, vet att detta område omgärdas av gråzoner.

När är något "upprättat" egentligen? Kan ett möte verkligen ge upphov endast till "minnesanteckningar" eller är dessa att betrakta som offentliga protokoll? Och så vidare.

Om sådant här bråkar reportrar med olika myndigheter mest hela tiden.

undefined
Offentliganställdas mejl är inte alltid offentliga. Men ibland. Detta måste prövas mer utförligt av Region Gotland, enligt kammarrätten.

Offentliganställdas e-post kan vara särskilt känsliga och detta är centralt i målet mellan GT och Region Gotland. En reporter begärde ut ett stort antal mejl men fick, med olika motiveringar, nobben. Redaktionen valde att ta detta till kammarrätten.

Ett av mejlen i fråga var ännu inte skickat och det ansågs därmed inte vara offentligt – vilket kammarrätten håller med om.

I resterande fall hävdar regionen att "e-postmeddelanden har skickats mellan och i vissa fall till stödjande och rådgivande funktioner inom Region Gotland" och att dessa därför utgör intern kommunikation. Gällande flertalet är det dock inte fastställt att de har skickats "inom en och samma myndighet", enligt kammarrätten.

Vissa andra mejl kan visserligen anses vara interna, men det finns dessutom "ytterligare omständigheter som gör att en handling kan anses upprättad", något som inte har testats enligt kammarrättens bedömning.

Sammanfattningsvis drar domstolen slutsatsen att "flera av de aktuella e-postmeddelandena skulle kunna vara allmänna handlingar".

Regionstyrelsen får därför bakläxa – man behöver göra en ny, mer omfattande prövning av GT:s begäran.

Från regionens sida vill man inte kommentera kammarrättens beslut. Informationsförvaltningschef Karl Risp hävdar att ärendet är pågående – trots att det alltså redan finns en dom – med hänvisning till att man ännu inte behandlat utlämnandet på nytt.

– Jag vill inte föregripa den prövningen med något uttalande nu, säger Karl Risp.

Men att ämnet är komplext håller han med om:

– Den här typen av frågor är inte alltid glasklara, och det är en av anledningarna till att allmänheten har möjligheten enligt lag att överklaga beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!