Regionen måste miljardsatsa - "Kommer inte mäkta med"

Vägar som kan bli trafikfarliga, vattenledningar som måste saneras. Region Gotland behöver satsa drygt fyra miljarder på öns infrastruktur fram till 2033.

Teknisk direktör Patrik Ramberg om de stora behoven av investeringar.

Teknisk direktör Patrik Ramberg om de stora behoven av investeringar.

Foto: Kollage

Gotland2021-01-26 08:22

Teknikförvaltningen har haft en hög investeringstakt i flera år. Förra året satsades 345 miljoner kronor. Trots det har en underhållsskuld byggts upp. För vägarna bedöms den vara 75 miljoner kronor, och investeras inte 100 miljoner kronor de kommande tio åren kan de bli så dåliga att de blir trafikfarliga.

– En underhållsskuld måste arbetas bort, och för vägarna har politikerna kraftfullt skruvat upp satsningen, säger förvaltningschefen Patric Ramberg.

Teknikförvaltningens investeringsplan för 2022– 2032 omfattar 4,1 miljarder kronor. Mest satsas på vatten och avlopp, 2,5 miljarder kronor. Av det är 1,5 miljarder nyinvesteringar, bland annat för att klara Visbys försörjning. Men mycket måste satsas på att sanera gamla ledningar, som kan vara upp emot 50 år gamla.

Avfallsverksamheten kräver investeringar på upp emot 200 miljoner kronor. Investeringar i vatten, avlopp och avfall ska täckas med taxor, men förvaltningen anser att de höjningar som krävs är oacceptabla.

– Ska allt genomföras måste vi ta pengar från skattekollektivet, och det är inte önskvärt, säger Patric Ramberg och tillägger:

– Vi kommer inte att mäkta med allt i investeringsplanen. Det krävs prioriteringar, och de måste politiken stå för.

Underhållet av regionens fastigheter är eftersatt på flera håll. Det finns en underhållsskuld, och kommande tio år behöver 750 miljoner kronor satsas, varav 150 miljoner på förbättrad ventilation. 

Satsningen på kollektivtrafiken fortsätter. Kommande tio år behövs ett nytt biljettsystem, nya pendlarparkeringar och en upprustning av hållplatser. Det beräknas kosta 55–60 miljoner kronor. 

För att främja cykling föreslås satsningar på 20–30 miljoner kronor. Teknikförvaltningen noterar att pandemin ökat intresset för utegym och grillplatser. Investeringar för tio miljoner kronor föreslås, och ytterligare 30 miljoner kronor för att rusta upp lekplatser.

En upprustning av färjelägena i Visby är redan inledd. På den affärsdrivna hamnverksamheten, även terminalen i Visby, behöver 210 miljoner kronor investeras fram till 2033. Den skattefinansierade delen av hamnarna kräver satsningar på 60 miljoner kronor, främst i Klintehamn. 2025 finns planer på att investera 25 miljoner kronor i en permanent gångbro vid kryssningskajen.

En miljon per år satsas på innerstadens utveckling, och 1,5 miljoner kronor på serviceorterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!