Sedan en tid tillbaka kartläggs nuläget inom samtliga förvaltningar. Totalt förbrukar Region Gotland 52 000 MWh per år, ett tal som kraftigt måste minskas.
Enligt Peter Lindvall är det ett arbete att göra för samtliga runt 6 000 anställda medarbetare.
– Men ska vi ge oss på sådant som direkt påverkar gotlänningarna, som minskade öppettider eller stängning av verksamheter, är det en politisk fråga. Men i det här läget måste allt upp för diskussion, säger han.
Inom Region Gotland är det teknikförvaltningen som förbrukar mest el, där ryms fastigheter, VA, hamnar samt mark- och trafik.
Björn Sandqvist är chef för fastighetsförvaltningsavdelningen, den som för exempelvis skolor, sjukhus och kontor förbrukar drygt hälften av all el.
– Vi startade ett energioptimeringsprojekt 2012 och ligger egentligen på en jättebra nivå, utmaningen är verksamheternas ökade elberoende.
Med andra ord: Trots att optimeringen ständigt pågår ligger förbrukningen kvar på 64 kWh per kvadratmeter och år.
Men hur kan då de där tio procenten av el-kakan kapas? Ja, inte finns det några enkla svar.
I många fall hamnar det i knät på den enskilda medarbetaren, som att släcka lamporna och stänga av datorn efter arbetspassen.
– Många bäckar små, som han uttrycker det.
I övrigt är det en komplex fråga som ska navigeras mellan åtgärder och dess konsekvenser. Att sänka värmen någon grad är generellt att tänka fel, menar Sandqvist, då det allra mesta går på fjärrvärme så där sparar ingen el.
Gatubelysning skulle kunna dras ner, belysningen på skolgårdar om kvällen och natten, bastuaggregaten i badhus och idrottshallar stängas tidigare.
Men, säger Björn Sandqvist:
– Vem tar ansvar för första olyckan på en mörk gata? Släcker vi skolgårdar kan det leda till otrygga miljöer och stängning av bastur eller idrottshallar, vilken konsekvens får det på folkhälsan?
Finns det något konkret att göra?
– Vi byter fortlöpande till led-belysning, det är en investering där takten kan ökas. Vi har tagit fram en solcellsstrategi för montering av solceller då vi renoverar tak. Det är också en del i optimeringen.
Det drar mot jul, blir det stjärnor i varje fönster?
– Det har vi inte diskuterat, där behöver vi komma fram till en idé. Signaleffekten är så klart viktig för den offentliga verksamheten.
Björn Sandqvist återkommer till att det behövs hjälp av den enskilda medarbetaren. Kanske ska arbetsdagen verkligen börja klockan åtta, inte sju.
– Då kan vi ställa om fläktarna att starta just vid åtta, här finns krav från Socialstyrelsen om lufttillförsel och inomhustemperatur att förhålla sig till.
En idé kan vara att låta kontorsmedarbetare arbeta hemma, som under pandemin, även om det vore att gå långt.
– Men om några inte har möjlighet till det måste jag ändå ha fläktarna igång. Det är mycket som jobbar emot.
Under pandemin gick det dock att se besparingseffekter, vattenförbrukningen minskade exempelvis märkbart i Region Gotlands lokaler genom allt hemmaarbete.
Slutligen åter till Peter Lindvall, regiondirektören. Veckan som gick presenterade han kartläggningen bland regionens förvaltningar för politikerna i regionstyrelsen.
– Diskussionerna fortsätter denna vecka då vi har budgetavstämning. Beslut om åtgärder tags så småningom i koncernledningen, i berörda nämnder samt i regionfullmäktige, säger han.