"Regionen och staten måste vara föregångarna"

När konkurrensen om jobben hårdnar måste det offentliga ta täten och hjälpa de som står långt från arbetsmarknaden. Det menar Lars Nordahl, administrativ chef på Wisbygymnasiet.

Benny Hedman ser till att allt fungerar på skolan tillsammans med sina kollegor. Han fick prova på jobbet som vaktmästare för två år sedan och har blivit kvar.

Benny Hedman ser till att allt fungerar på skolan tillsammans med sina kollegor. Han fick prova på jobbet som vaktmästare för två år sedan och har blivit kvar.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2020-12-21 07:04

Som en av Gotlands större arbetsplatser får Wisbygymnasiet ofta frågan från om man kan tänka sig att ta emot personer som skulle behöva arbetsträna eller få arbetspraktik. En av dem som fick möjligheten, Benny Hedman, kom hit för att prova på arbetet som vaktmästare. Det var för två år sedan. I dag har han fast anställning.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Det kan handla om att möblera om i lektionssalarna och se över att tekniken fungerar. Jag har ansvar för Hansahuset och sköter sophanteringen på hela skolan. Sen hjälps vi åt med allting. Vi är fem vaktmästare här på skolan.

Vad har du gjort innan?

– Oj, mitt CV är nog på fem sidor. Jag har varit fiskare, jobbat på bondgård, vaktmästare, målare... Det har inte varit så långvariga jobb tidigare, men nu är jag anställd och är gärna kvar här tills jag går i pension.

Vad betyder det här jobbet för dig? 

– Det är en trygghet, en inkomst och man har arbetskamrater som blir som en andra familj. Att man kan hjälpa till och göra nytta, betyder också mycket.

För några veckor sedan uppmärksammade Finsam Gotland arbetsplatser och samverkansinsatser som betytt mycket för personer som har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. En av hederspristagarna var Lars Nordahl, administrativ chef på just Wisbygymnasiet, som i fler år öppnat sin arbetsplats för den här gruppen.

– Det var oväntat, men hedrande. Vi har ju fler som kommit in på samma sätt som Benny och det är inget jag tänker på så mycket, men det är kul att någon utifrån ser det man håller på med. Sen är vi en del av en enhet med flera aktörer som regionens arbetsmarknadsenhet och Arbetsförmedlingen. Om inte de hade kontaktat oss hade ju inte Benny varit här, säger Lars Nordahl.

I motiveringen till hederspriset står det bland annat att: "Lars vågar ge ansvar och utmaningar – vilket stärker personer att klara uppgifter de inte trodde var möjliga".

– Jag tror att många mår bra av ansvar. Chefen ska inte vara med och peta i alla detaljer utan verkligen kunna delegera. Om det går fel – ja, då får man väl prata om det. Jag tror att de flesta vill göra sitt allra bästa, säger Lars Nordahl.

Benny Hedman berättar att han inte hade körkort innan han började som vaktmästare på Wisbygymnasiet, men Arbetsförmedlingen och Lars stöttade honom och till slut tog han faktiskt det där kortet.

– Jag tänkte först att det klarar jag aldrig, men det gick, säger han.

Vad betyder Lars för dig som chef?

– Han är en bra chef, lätt att prata med och finns där i alla lägen. Det går att prata om allt med honom. Han bryr sig om mig, inte bara hur jag har det på jobbet utan utanför jobbet också. Man skulle kunna säga att han är som en pappa för oss i gruppen.

I stolen en bit bort på corona-avstånd skruvar Lars Nordahl på sig och säger att det är lite jobbigt att höra så mycket beröm.

– Vi har inte råd att sätta en massa människor på hyllan. Tyvärr är samhället lite fyrkantigt, men alla kan bidra på något sätt, säger han.

Men det måste krävas lite mer från din sida som chef? 

– Jo, det krävs en del, främst tid. Man får omprioritera en del. Det kan vara som om man går förbi elever som sitter med fötterna på bordet, att inte bara putta ner fötterna utan ta den diskussionen. Då krävs det att du är kvar en stund och snackar. Det krävs tid, empati och närvaro i de mötena. Det är det roliga, men också det som tar mest kraft. Jag kan sakna det lite vidare samtalet i samhället i dag.

Lars Nordahl är rädd att de som har det tufft att komma in på arbetsmarknaden i dag kan få det ännu tuffare framöver, inte minst med tanke på pandemin.

– Just nu är det svårt att se hur det ska gå, men det ser inte så ljust ut. Det finns en risk att svångremmen dras åt. Det jag känner är att det offentliga måste ta täten och hjälpa till med arbetstillfällen. Regionen kan vara en plantskola där personer får en möjlighet att känna delaktighet, träffa nya arbetskamrater och visa att man duger för att klara av att ta nästa steg.

Har du något tips till de som kan tänka sig att öppna sina arbetsplats som ni har gjort här?

– Man måste våga vara öppen för olikheter. Människor klarar av mer än man tror, säger han. 

Och Benny Hedman fyller i med ett tips till de som kanske inte har arbetat på länge:

– Våga testa, ta steget. Gå inte in i det med en dålig inställning, utan var öppen och ärlig. Det kostar faktiskt ingenting.

Lars Hedman fick Finsams hederspris för att han i flera år öppnat upp sin arbetsplats för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Lars Hedman fick Finsams hederspris för att han i flera år öppnat upp sin arbetsplats för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Motivering hederspriset

Lars har under många år öppnat upp sin arbetsplats för olika personer som har haft det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Lars har förmåga att se styrkorna hos en person istället för svårigheterna. Han vågar ge ansvar och utmaningar – vilket stärker personer att klara uppgifter de inte trodde var möjliga. 

Finsam Gotland är ett samarbete mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen, socialförvaltningen samt utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!