Strid väntar om vem som ska stå för IT-attacken

Kan en 12-årig pojke eller hans föräldrar blir skadeståndsskyldig för IT-attacken eller är det den skadelidande regionen som ska stå för kostnaden. Den frågan ska nu avgöras.

Patrik Pettersson, regionjurist. Arkivbild.

Patrik Pettersson, regionjurist. Arkivbild.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2021-11-26 20:35

Polisutredningen har slagit fast vad som hände när regionens IT-system överbelastades. En 12-årig pojke var inblandad i attacken vilket han också har medgett. Någon har bistått honom, men vem det är, har inte klarlagt. 

Eftersom pojken är under 15 år kan han inte åtalas och förundersökningen är nedlagd. Ärendet hanteras nu civilrättsligt och regionen har tagit första steget och skickat ett krav till pojken på 2,7 miljoner kronor.

– Våra krav bygger på de kostnader som regionen haft för att motverka skadorna, dels konsultkostnader och inköp av material, dels egen tid som gått åt i samband med attackerna som pågått drygt två månader, säger Patrik Pettersson, jurist i regionen. 

Han förklarar att regionen börjar där.

– Ombudet har inkommit med ett svar som vi ska svara på, säger han. 

Shantu Wahlgren är pojkens ombud och hon har ifrågasatt kraven på flera punkter. 

– Hänsyn ska tas till barnets ålder, utveckling och handlingens beskaffenhet liksom pojkens uppfattning om risken för skada. Jag anser inte att han haft den förmågan att förstå vilken skada som kunde orsakas av hans handlande.  

Varken regionen eller pojken har någon försäkring som täcker kostnaderna för skadan.

– Om du inte låser dörren till din bostad och en tjuv stjäl från dig, får du inte ut något på försäkringen, säger Shantu Wahlgren som menar att det inte funnits något hinder för att göra attacken.

Den jämförelsen vill Patrik Pettersson inte riktigt hålla med om. 

– Att ha dörren öppen är inte riktigt samma sak. Det blir fel fokus, säger han.

Ombudet är kritisk mot att regionen inte har tillräckligt skydd mot IT-attacker.

– Det är intressant att de vidgått att de haft ett bristfälligt system. Varför ska pojken betala för att fixa deras missar, säger hon. 

Patrik Pettersson påpekar att överbelastningsattacker inte är lätta att skydda sig mot.

– Vi har IT-skydd men en sådan här attack är svår att hantera. Det är inte någon som brutit sig in, utan den handlar om att man belastat regionens system.

Regionen ska nu titta på vad ombudet anfört. 

– Vi måste tala om vad vi haft för kostnader. Sedan kan vi beakta barnets speciella situation men det kan inte bli fråga om noll kronor, säger han och skickar en tanke till föräldrar:

– Vi borde fundera på vilka avancerade redskap vi sätter i händerna på barn och lämnar dem med dessa vind för våg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!