Alla över 18 bör få en tredje dos

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de rekommenderar alla över 18 år att ta en tredje dos av vaccin mot covid-19.

Alla över 18 rekommenderas att ta en tredje dos vaccin mot covid-19. Många vaccinationer kommer även i fortsättningen att göas i Ica Maxi arena.

Alla över 18 rekommenderas att ta en tredje dos vaccin mot covid-19. Många vaccinationer kommer även i fortsättningen att göas i Ica Maxi arena.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-11-24 11:30

Tidigare har Folkhälsomyndigheten, FHM, meddelat att en tredje dos bör ges till alla över 65 och det arbetet pågår för fullt på Gotland. Fram till vecka 46 hade drygt 5 700 personer på ön fått dos tre. Under torsdagen kom nya rekommendationer som innebär att alla över 18 ska få en påfyllnadsdos. Prioriteringsordningen blir som tidigare: äldst och skörast först, yngst och friskast sist.

– Vi kommer att följa den fastställda ordningen som rekommenderas av FHM, säger Nina Lund, vaccinkommunikatör på Region Gotland.

Eftersom beskedet från FHM är så färskt har regionen ännu inte hunnit diskutera en eventuell uppskalning av vaccinationerna. Det finns inte heller några beslut om fler lokaler för vaccinering. Även i fortsättningen är det Ica Maxi arena och vårdcentralerna i Slite och Hemse som gäller, även om det pågår ett arbete med att hitta fler lokaler.

– Vi har ju en fungerande organisation i dag som räcker för att hålla ett högt tempo. Men vi får se vad som behövs framöver, säger Nina Lund.

Regionens mål är att bli färdiga med vaccineringen av nuvarande grupp, personer över 65, patientnära personal inom omsorgen och personer som vårdar en äldre närstående, före årsskiftet.

– Vi jobbar på så fort vi kan, därefter öppnar vi för fler bit för bit i små grupper åt gången som det varit tidigare, säger Nina Lund.

Har ni vaccin så det räcker?

– Ja, absolut. Det finns inget i nuläget som talar för vaccinbrist, vi har tillräckligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!