Regionen redo för snö och halka

Teknikförvaltningens 80 enheter för snöröjning laddar upp för ännu en säsong. Ett dygns snö över Gotland kostar nästan en miljon kronor.

Isak Malm, Andreas Olsson och Anette på teknikförvaltningen förbereder sig inför ännu en säsong av snö- och halkbekämpning.

Isak Malm, Andreas Olsson och Anette på teknikförvaltningen förbereder sig inför ännu en säsong av snö- och halkbekämpning.

Foto: Cecilia Thomsson

Gotland2019-12-16 06:05

Varje natt under vintern från klockan 03 har teknikförvaltningen på Region Gotland beredskap för snöröjning. Totalt finns 30 enheter i Visby och 50 på landsbygden att tillgå. Regionen ansvarar för snöröjningen i tätorterna och på enskilda vägar med statsbidrag, medan Trafikverket ansvarar för länsvägarna. Fastighetsägarna ansvarar själva för en del utanför sin egen tomtgräns.

– Den vanligaste frågan vi får är "när kommer ni hit". Vi har en prioritetsordning där de mest trafikerade sträckorna plogas först, säger Isak Malm, avdelningschef gata/park på teknikförvaltningen.

Vinterväghållningen kostar omkring sju miljoner kronor per år. Beroende på väder blir notan vissa år lägre, andra år högre.

– Kommer det ett jämnt snötäcke över hela Gotland och vi skickar ut alla enheter kostar det 900 000 kronor på ett dygn. Men vi slutar inte röja för att pengarna tar slut, då får vi söka tilläggsanslag, säger Isak Malm.

– Förra året var hemskt, det var lite snö men många väderomslag och det är halkbekämpningen som kostar. 

Till halkbekämpningen i Visby innerstad används sand, omkring Östercentrum granitkross och övriga Visby och ön kalkstenskross. Regionen saltar i nuläget ingenstans, men Trafikverket saltar färjeleden i Visby. 

– Det är tredje året vi testar med granitkross. Det ger mindre luftföroreningar, är svart så att det syns bättre och är hårt så det stannar kvar på vägbanan. Men det är mycket dyrare än kalkstenskross, berättar Isak Malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!