Det är regionens säkerhetsskyddschef Rikard von Zweigbergk som gjort en anmälan om säkerhetshotande händelse till Säpo. Händelsen anmäldes i början av november och gäller otillåtet röjande av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter. Hittills har bara en sådan incident anmälts till Säpo tidigare, enligt säkerhetsskyddschefen.
"Region Gotland har upptäckt att nedan handlingar har blivit felaktigt hanterade (digitalt) och därför kan ha röjts. Händelsen är rapporterad till Säkerhetspolisen och kommer utredas internt, med hjälp av extern aktör."
Av anmälan framgår att det rör fem ärenden eller säkerhetsklassade handlingar som blivit felaktigt hanterade, och därmed kan ha röjts. Regionen har i anmälan angett att det är oklart om det finns någon misstanke om brott, och man har inte polisanmält händelsen.
Eventuellt kan ytterligare verksamhetsutövare vara drabbade, enligt Region Gotland.
Rikard von Zweigbergk berättar att de aktuella uppgifterna rör totalförsvaret.
Finns det något du kan säga om händelsen i dagsläget?
– Det är rutin att anmäla till Säpo vid misstanke om säkerhetshotande händelse, som det kallas, som exempelvis information som misstänks ha hanterats felaktigt. I detta fall så handlar det om information som lagrats felaktigt, säger han och fortsätter:
– Vid misstanke om felaktig hantering är vi enligt lag skyldiga att göra en anmälan till Säpo och naturligtvis att agera direkt. Region Gotland får, med anledning av det allmänna säkerhetsläget i Sverige, fler och fler krav på oss och därför blir kontrollerna och även dessa rapporter om misstänka fel något som kommer att bli vanligare.
Rikard von Zweigbergk berättar att handlingarna är av lägsta graden sekretess.
Vad kan det här få för betydelse för Gotland?
– Inledande bedömning är att risken är minimal att spridning har skett, utan det rör sig om felaktig hantering. Det är svårt att göra en bedömning om hur det kan påverka Gotland.
Vad händer nu?
– Vi tar till oss av den här händelsen, samtidigt som vi uppdaterar våra rutiner löpande. Vårt mål är ju såklart att ständigt förbättras. Därför välkomnar vi den här rutinen att anmäla redan vid misstanke om felaktig lagring, för att det ger oss utrymme att bli bättre, säger han.
Säpo har tagit emot anmälan och har begärt att regionen snarast inkommer med rapport om händelsen. Men regionen kommer även utreda händelsen internt med hjälp av en extern aktör.