I grova drag handlar det om att införa liknande regler som skolorna har att förhålla sig till när det kommer till konfessionella (religionsbundna) inslag på olika evenemang.
– Men enligt politiken är andemeningen att det inte ska innehålla någon form av bön. Det är okej att till exempel sjunga en psalm, men inte att man ber en bön eller håller en gudstjänst i samband med verksamheten som får stöd, säger Karin Leoson, som är dokumentcontroller på kultur- och fritidsavdelningen.
Konsekvensen av ett sådant förslag kan bli att exempelvis scout- och lägerverksamhet samt vissa kulturaktiviteter inom församlingar inte längre kan få stöd. Något som lett till ett 20-tal skrivelser och remissvar från frikyrkliga församlingar på ön som ser en överhängande risk att deras verksamhet inte längre kan bedrivas.
Gemensamt för synpunkterna är att man vill se en mildare formulering än det som föreslagits av förvaltningen, som lyder "Stöd ges inte till verksamhet som har ett religiöst eller partipolitiskt syfte".
Suderkyrkans ungdomsförening skriver att de utan stöd eller bidrag, delvis från regionen, inte kan ha den verksamhet som bedrivs i dag med scouting, inte heller det musiklekis och den öppna förskola som är under uppstart.
Från Vårdklockans unga, som bland annat driver barn- och ungdomsläger i Norrlanda sedan drygt 90 år, är man mycket kritiska.
I brevet till regionen uttrycker lägerchefen och styrelseordförande för Vårdklockans unga, Josef Brandström, sin oro för att de ska diskvalificeras på grund av föreningens namn och tillhörighet, och inte på innehållet och syftet med lägret. "Lägerdeltagarna är till den stora majoriteten inte 'religiösa' och detta gäller även merparten av de ideellt arbetande ledarna", skriver han bland annat.
Efter att ha haft frågan uppe för beslut i regionstyrelsen har de backat något på formuleringen. Den lydelsen som beslutades, och där regionfullmäktige har ett sista ord när ärendet behandlas i slutet av mars, är att stöd ges inte till "verksamhet som har religiösa eller partipolitiska inslag".
Skillnaden mot den ursprungliga lydelsen är att detta inte stänger dörren för exempelvis religiösa föreningar att söka bidragsmedel, förklarar Oscar Lindster (S), ledamot i regionstyrelsen samt ordförande i kultur- och fritidsberedningen.
– Scouterna är ett tydligt exempel. Det finns verksamhet som kyrkan anordnar men det finns också religiöst obunden sådan. Nu öppnar vi för att de kan ansöka om medel för evenemang – som det här framför allt handlar om. Vi vill inte stänga dörren, det skulle vara för hårt.
Men det är en förändring som dessa aktörer måste förhålla sig till.
– Jag förstår att det finns viss oro, fortfarande. Men det här är en del i att vi tittar över vårt regelverk utifrån demokratiregler. Då finns det också något för dem som vill söka bidrag att förhålla och anpassa sig till, säger Oscar Lindster.
Den bilden delas av ansvarig tjänsteperson för bidragsöversynen, Karin Leoson:
– Bakgrunden till bidragsöversynen är att vi har väldigt gamla regler och vi har inte hängt med i utvecklingen. Vi behöver modernisera oss mot nya regler och lagar. Tanken är inte att försvåra för exempelvis scoutverksamhet. Men de får inte ha religiösa inslag. Om det är så i dag så kanske de måste fundera kring om de behöver ändra eller anpassa sin verksamhet, säger hon.