Regionen sålde lokaler - men förlorar miljoner

I strävan efter att förbättra regionens ekonomi har en rad utförsäljningar genomförts. Nu står det klart att flera av dem har inneburit merkostnader. "Vi behöver bli bättre på att se helheten".

Meit Fohlin anser inte att det var ett bra beslut i längden att sälja äldreboendena år 2013. Under sin tid vid makten tog hon bland annat initiativ till att köpa tillbaka Tingsbrogården. Hon framhäver vikten av att regionen ska äga sina lokaler.

Meit Fohlin anser inte att det var ett bra beslut i längden att sälja äldreboendena år 2013. Under sin tid vid makten tog hon bland annat initiativ till att köpa tillbaka Tingsbrogården. Hon framhäver vikten av att regionen ska äga sina lokaler.

Foto: Montage. Malin Stenström/arkiv och David Skoog/arkiv

Gotland2020-06-12 07:55

Som en del av arbetet med att skapa en balanserad ekonomi eftersträvar regionen att minska sina lokalkostnader. År 2013 resulterade det i en utförsäljning av äldreboendena Stuxgården, Kilåkern, Roma äldreboende och Hemse vårdcentrum. 

Denna affär har dock istället lett till en merkostnad på mellan 20 och 25 procent, enligt en rapport utförd av regionstyrelseförvaltningen och teknikförvaltningen. Det motsvarar runt en miljon kronor per år mot om de skulle ha behållits i regionens ägo.

– Tittar du på 2010-talet så har det varit väldigt mycket fastighetsförsäljningar som har räddat boksluten. Kortsiktigt har det kanske hjälpt upp ekonomin men långsiktigt har man i vissa fall dragit på sig ett långt hyresavtal som blir kostsamt, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Tänkte man inte på det när försäljningen genomfördes?

– Vi i Centerpartiet var ganska frågande till hur det skulle påverka regionens ekonomi långsiktigt. Beslutet fattades men det var inte helt utan frågetecken, säger hon.

Då var det Socialdemokraterna som satt i styret, men Meit Fohlin (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen, ser inte tillbaka på affären som en god affär.

– Det var före min tid men jag uppfattade det som att man stod inför ett ekonomiskt dilemma. Enligt mig är det aldrig bra att låta andra äga lokaler där regionen har verksamhet. Som ett led i arbetet med detta köpte vi tillbaka Tingsbrogården. I dag har vi riktlinjer som säger att vi i första hand ska äga själva och det gäller att vi håller oss till det, säger hon.

I nuläget finns det inte någon diskussion om att köpa tillbaka äldreboendena, menar Eva Nypelius. Istället ligger fokus på att skapa en övergripande lokalförsörjningsplan som berör alla förvaltningar. En sådan saknas nämligen i dag, och ett förslag har presenterats som innebär att man ska ta fram en.

Hur kommer det sig att man inte har en övergripande plan?

– Ja du. Det är det vi ser att vi har behov av. Att verkligen se helheten och att se över verksamhetsgränser. En övergripande plan behövs för att vi ska kunna se över och nyttja vårt fastighetsbestånd på bästa sätt och se vilka möjligheter som finns till bättre samutnyttjande av lokaler, säger Eva Nypelius.

Meit Fohlin förklarar att det största ansvaret tidigare har legat hos de enskilda nämnderna och förvaltningarna, men menar att man behöver få till en tydlig regional struktur som alla kan arbeta utifrån.

– Helheten behövs för att kunna effektivisera och samordna. Så det är absolut rätt väg att hitta en tydlig struktur kring lokalförsörjningen, säger hon.

Karl-Johan Boberg (C), ordförande i tekniska nämnden, håller med om att en regionövergripande plan behövs och trycker också på vikten av att fatta långsiktiga beslut.

– Det gäller att ha en långsiktig planering avseende sin verksamhet. Långsiktighet är oftast mest ekonomiskt och stabilt. Kortsiktiga beslut måste vi försöka att undvika, säger han.

Regionens riktlinjer säger att regionen i högsta grad ska äga de fastigheter där man har verksamhet, och i dag är runt 80 procent av verksamhetslokalerna egenägda. När det kommer till äldreboenden är majoriteten istället inhyrda.

– Det hänger lite på hur lokalbehovet ser ut. Är det kortsiktigt är det bäst att hyra, är det långsiktigt är det oftast bäst att äga, säger Eva Nypelius. 

Regionens rapport visar:

Region Gotlands totala internhyra för egenägda lokaler ligger för 2020 på cirka 292 000 000 kronor. Regionen hyr för 2020 in lokaler till egna verksamheter för cirka 133 000 000 kronor.

Region Gotland har 441 byggnader med en sammanlagd bruttoarea på 406 166 kvadratmeter som är egenägda. 

Regionen har 93 byggnader med en total bruttoarea på 100 278 kvadratmeter som är inhyrda.

På regionfullmäktige 15 juni ska man fatta beslut gällande förslaget om att skapa en övergripande lokalförsörjningsplan.

Karta: Visborgsallén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!