Nya färger, bättre sökfunktion, säkrare och mer lättillgänglig. Det är planerna för regionens nya sajt. Under hösten är tanken att nya gotland.se ska lanseras, och just nu pågår arbetet för fullt bakom kulisserna:
– Vi håller på med den största förändringen sedan hemsidan lanserades i slutet på 90-talet. Det är verkligen en helomgörning, säger Ulrika Holm som är regionens kommunikationsdirektör.
Region Gotland har haft samma publiceringssystem sedan år 2000, men nu blir det helt nytt där allt ska göras om.
– Tanken är att det ska bli en mycket bättre webbplats i grunden. Den ska bli snabbare, säkrare och det ska bli lättare att hitta det man söker. Men även utseendemässigt blir det annorlunda mot i dag med andra färger och grafiskt annorlunda utseende. Tillgängligheten är också en väldigt viktig aspekt eftersom kraven som vi behöver leva upp till blivit tuffare, vilket är jättebra.
Och säkerheten. Somliga kanske minns våren 2021 när regionens hemsida sänktes av en 12-årig gotländsk pojke som lyckats köpa it-tjänster för några hundringar. Men även många andra belastningsattacker har drabbat hemsidan, och där regionen tvingats köpa säkerhetstjänster för många hundratusentals kronor.
– Säkerhetsaspekten är inte det som triggat projektet med den nya webbplatsen, men det är klart att det är en viktig del och något som alla behöver ta höjd för på ett annat sätt i dag än man kanske gjort tidigare, säger Ulrika Holm.
Den nuvarande hemsidan bygger på, enligt Ulrika Holm, ett system som i princip är gratis såsom alla open sourcelösningar är, men där all utveckling betalas per timme. Ett system som bygger på öppen källkod och som innebär att ett utvecklingsintensivt år med många insatser kan kosta väldigt mycket, medan andra år inte kostar lika mycket.
– Med den nya webbplatsen har vi ett långt avtal med en leverantör gällande både licenser, drift, support och utveckling och där vi kommer betala runt en halv miljon kronor per år. Det är svårt att jämföra med nuvarande webbplats årliga kostnad eftersom dessa varierat över tid. Det tillkommer även en extra utvecklingskostnad det första året, och vi måste nog räkna med att införandet går på minst en miljon kronor.
Det nya systemet heter Sitevision och är enligt Ulrika ett publiceringssystem som i dag används av många andra kommuner och regioner. Runt 50 procent i den sektorn använder sig av det.
– Det är jättekul att få jobba med ett sånt här utvecklingsarbete som verkligen kommer att synas. Jag hoppas att det blir uppskattat, och vi vill gärna ha respons sen när vi lanserar så att vi kan fortsätta skruva och utveckla efter hand.