HEMMAKONTORET
I mars 2020 kom beskedet att man kan jobba hemma. Drygt ett halvår senare ändrades detta till ett skall-krav, bland de regionanställda som har möjlighet.
– Fördelarna är väl att vi har tänkt till kring mötesstrukturer, att vi tagit stora kliv kring olika digitala verktyg, att en del samverkan har blivit lättare och att vissa arbetsuppgifter blivit mer effektivt utförda. På kort sikt ser vi också ett lägre sjuktal bland de som arbetat hemma, berättar regionens HR-direktör Lotta Israelsson.
Nackdelarna då?
– Relationsskapandet, det här vardagliga och ofta kreativa pratet som inte riktigt går att planera. Att enbart jobba hemma själv framför en skärm och bara ha digitala möten... nja, det tror jag inte är bra varken psykosocialt eller fysiskt i längden. Sedan har man ju olika förutsättningar hemma också.
Enligt Lotta Israelsson har regionen helt klart en del att fundera kring, om arbete på distans ska bli mer av en norm, även efter pandemin.
– Vi ska inte dra för snabba slutsatser, men vi har ändå fått en bra möjlighet att tänka nytt om vår arbetsplats och det ska vi dra nytta av.
Precis som på Svenska spel betonas vikten av flexibilitet.
– Som arbetsgivare tjänar vi på att vara öppna för olika lösningar som passar olika individer, det gör oss mer attraktiva.
Samtidigt tror HR-direktören att Region Gotlands huvudsakliga arbetsplats, för de flesta med kontorstjänst, förblir på Visborg. Där finns det några år kvar på hyreskontraktet i vilket fall som helst.
Med det sagt finns det ändå förändringar att göra.
– Vi kan säkert utnyttja lokalerna bättre. Om vi hittar bra och effektiva sätt tror jag vi kommer behöva färre kontorsplatser framöver.
På lång sikt finns det definitivt en ambition att spara en del pengar på hemarbetet. Det berättar regiondirektör Peter Lindvall:
– Vår bedömning är att vi kan spara omkring tio miljoner om året genom att vi kan effektivisera våra kontorsytor, men också genom att vi kan säga upp en del kontorsplatser runt om i vår organisation, säger han.
Men även regiondirektören ser en del utmaningar längs vägen.
– För alla fungerar det inte att arbeta hemifrån. Vi kan även tappa en del av det sociala, att få träffa sina arbetskamrater och till exempel fika ihop. Jag tror att hemarbete kräver ett stort mått av tillit, vilket ställer krav på oss som arbetsgivare, på chefer men också på medarbetare.