Regionen skeptisk till Medeltidsveckans pass

Kan regionen kräva att Medeltidsveckan slopar sina festivalpass? Den frågan vill kultur- och fritidsberedningen se över inför det nya avtalet om verksamhetsstöd.

Festivalpassen på Medeltidsveckan har lett till en del sura miner, eftersom evenemang som tidigare varit gratis nu kostar pengar.

Festivalpassen på Medeltidsveckan har lett till en del sura miner, eftersom evenemang som tidigare varit gratis nu kostar pengar.

Foto: David Skoog/arkivbild

Gotland2022-05-23 20:45

Festivalpassen på Medeltidsveckans infördes i fjol och fungerar som en samlingsbiljett för veckans aktiviteter. Beslutet var inte ett helt okontroversiellt, eftersom det i praktiken innebar att evenemang som tidigare haft gratis inträde – till exempel marknaden på Paviljongsplan – belades med en avgift.

Festivalpassen har nu blivit föremål för diskussion inom regionen, som står i färd med att teckna ett nytt avtal med Medeltidsveckan om det ekonomiska stödet. Kultur- och fritidsberedningen har i det sammanhanget anfört att regionen bör "se över möjligheten att villkora att Medeltidsveckan inte ska använda sig av festivalpass eller entréavgifter till medeltidsmarknaden och liknande aktiviteter". Med andra ord skulle man inte få något verksamhetsbidrag om man fortsatte med passen.

– Det är utifrån en tanke att vem som helst oavsett social och ekonomisk status ska kunna ta del av Medeltidsveckan, förklarar Fredrik Gradelius (C), ordförande i beredningen. 

Han understryker att detta är något man önskar se över och att det inte finns någon bestämd uppfattning om sakfrågan än.

– Vi vill ha med detta som en parameter i förhandlingarna om avtalet. Sedan kan det visa sig att ett sådant villkor är orimligt och då får vi släppa det.

I ett skriftligt svar till kultur- och fritidsberedningen menar Medeltidsveckans ledning att festivalpassen är en förutsättning för att veckan ska kunna genomföras på ett hållbart vis: 

"Utan ett festivalband och verksamhetsstöd kan kansliets personal inte behållas och fortbildas, värdskap och service till medverkande och besökare bli lidande, och priset på samtliga biljetter tvingas ha ett mycket större påslag."

Man beskriver därtill en svår ekonomisk situation, där kostnaderna ökar och ökar.

"Kostnadsökningen beror bland annat på högre priser för underleverantörer, transporter och övriga omkostnader, samt för att möta rekordhögt besöksantal med utökad personal och infrastruktur", konstaterar ledningen, som även påstår att "verksamheten skulle vara i behov av ökat stöd om cirka 5-8 miljoner kronor årligen" om passen skrotades.

Skrivelsen betonar även att lösningen med festivalpass leder till att de mer kommersiella inslagen på veckan kan medfinansiera mer folkbildande programpunkter, och att det finns "strövtåg" som gör att vem som helst uppleva delar av festivalen utan att lösa pass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!