Regionen skissar på bantat badhus i Visby

360 miljoner kronor blev en för hög prislapp för ett nytt badhus. Nu pågår arbetet med att ta fram en ny förstudie med ett lägre pris.

Foto: Dennis Pettersson/Predevo

Gotland2019-09-25 11:00

För ett år sedan presenterade Region Gotland och konsultbolaget Predevo sin förstudie om öns nya badhus. Studien kom bland annat fram till att badhuset bör placeras bredvid Ica Maxi Arena. Jämfört med vad som erbjuds i de gotländska simhallarna i dag föreslogs det nya badhuset innehålla en lång rad förbättringar.

I förslaget ingår två separata bassänger för simhopp och motion (båda om vardera 25 meter) samt familjebassäng och två vattenruschbanor som löper på byggnadens utsida. Bassängerna ska tack vare rörlig botten kunna vinklas, höjas och sänkas, och vattentemperaturen ändras. Vid sidan av detta föreslås också gym, relaxavdelning och kafé/restaurang ska också finnas i huset.

Men smakar det så kostar det. 360 miljoner kronor skulle prislappen bli för hela den lösningen, plus en årlig driftskostnad på 24 miljoner kronor. Läckert – men alldeles för dyrt, anser de styrande i regionen. I juni beslutade därför fullmäktige att ta fram en uppdaterad förstudie, med bantade förslag på ett mer ekonomiskt realistiskt badhus. Fritidsstrateg Per Wallstedt leder arbetet.

– Det gamla förslaget hade lite för mycket av allt om man säger så. Vårt uppdrag är att ta fram tre nya förslag på hur ett billigare badhus kan se ut. Vi är inne på sluttampen av det arbetet nu och det ska presenteras vid nästa sammanträde för regionstyrelsens arbetsutskott.

Klart är enligt honom att allt kommer behöva skalas ner. Men exakt vad som måste strykas vill han inte gå närmare in på än. Någon maxsumma för vad badhuset får kosta finns heller inte i dagsläget. Arbetet som görs nu handlar om att hitta sätt att minska driftskostnaden, men också att ta bort enskilt dyra delar av badhuset.

– Ett exempel är att om man skippar den ena 25-metersbassängen minskar vi kostnaden från 360 till 325 miljoner, säger Per Wallstedt.

Han menar att saker som kafé, gym och relax inte behöver innebära stora utgifter om en extern operatör driver dem, utan kan tvärtom generera intäkter och minska driftkostnaden.

I november förra året gav sig byggföretaget Wisab in i debatten och presenterade ett eget förslag som går ut på att bygga ett nytt bad vid dagens Solbergabadet. Förslaget innehåller en 25-metersbassäng med tio banor, ett familjebad med två bassänger och bubbelpool, undervisningsbassäng och utrymmen för friskvård. Prislappen: "bara" 125 miljoner kronor. Även detta förslag används som underlag när regionen nu gör den uppdaterade förstudien.

Skissen visar det tänkta badhuset, placeringen blir till höger norr om arenahallen.
Skissen visar det tänkta badhuset, placeringen blir till höger norr om arenahallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!