Som ett sätt att främja fri tillgång till trådlöst internet har EU-kommissionen sedan några år tillbaka delat ut ett bidrag under namnet WiFi4EU. Bidraget riktar sig i första hand till kommuner i Europa där man ännu inte har snabbt bredband (100 Mb eller mer) och är en del av EU-kommissionens projekt för att öka allmänhetens intresse för höghastighetsuppkoppling.
Tanken med WiFi4EU är att erbjuda fria surfzoner på offentliga platser där så många som möjligt kan nyttja tekniken. Stödet ligger på 15 000 euro, cirka 160 000 kronor, och det ska täcka kostnaderna för utrustning och installation av surfpunkter. Därefter får vardera kommun eller region själva stå för drift- och underhållskostnader.
Hittills har femton svenska kommuner tagit del av medlen, men Region Gotland är inte en av dem. Regionen har istället valt att inte söka bidraget.
– Redan när stödet först dök upp, för ett par år sedan, såg vi på möjligheterna att söka bidrag men redan då var det tydligt att stödet är till för de områden där det egentligen inte finns så snabbt bredband. Vi har redan byggt ut bredband på hela ön inklusive glesbygden så det fanns och finns ingen chans för Gotland att få stöd. Även om vi hade fått det hade det inte räckt till någon större täckning och frågan om driftkostnader och underhåll hade varit olösta, säger Anne Ståhl Mousa, bredbandsansvarig på Region Gotland.
Hade det inte ändå varit värt att söka och eventuellt få de pengarna?
– Om det hade varit möjligt så visst men från dag ett var det här stödet inte tänkt för sådana regioner som oss. Det faller också utanför kommunal kompetens att erbjuda fritt wifi och det är inte helt okej att en kommun eller region erbjuder det mer än i begränsad omfattning som på sjukhus, bibliotek och andra offentliga platser där det inte konkurrerar med marknaden. Det vi kan göra är att hjälpa till med infrastrukturen kring fritt internet men det ska snarare vara marknadens aktörer som erbjuder det.
På de gotländska biblioteken och på lasarettet finns det i dag fria surfzoner.
När det kommer till utvecklingen av bredband och internet på Gotland säger Anne Ståhl Mousa att det pågår ett stort arbete på olika plan, bland annat med att sätta upp LoRa sändare. Det är sändare för "sakernas internet", IoT, vilket är ett nät för saker med inbyggd internetuppkoppling.