Regionens bestämda åsikt – tänker inte följa lagen

Om en ny lag om informationsplikt införs i strid mot internationella konventioner eller yrkesetiska regler så tänker Region Gotland inte följa den. Det slår regionstyrelsen nu fast.

Meit Fohlin (S) och Eva Nypelius (C) uttalar sig efter nämndinitiativet om att inte tillämpa en eventuell ny lag om informationsplikt.

Meit Fohlin (S) och Eva Nypelius (C) uttalar sig efter nämndinitiativet om att inte tillämpa en eventuell ny lag om informationsplikt.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-11-04 12:30

Just nu utreder regeringen ett införande av en ny informationsplikt för vissa yrkesgrupper som kommer i kontakt med papperslösa. Något beslut finns alltså ännu inte, men redan har flera kommuner tagit ställning till en sådan eventuell lag. Nu har även Region Gotland tagit ställning i frågan.

"Regionstyrelsen uttalar som sin mening att lag som innebär att människor i sin yrkesutövning åläggs att informera myndigheter om de kommer i kontakt med papperslösa inte bör införas. Regionstyrelsen uttalar som sin bestämda uppfattning att om en lag om ny informationsplikt, som står i strid med internationella konventioner om mänskliga rättigheter, barnkonventionen eller yrkesetiska regelverk, ändå införs, så ska den inte tillämpas."

Det var genom ett nämndinitiativ av Saga Carlgren (V), Eva Nypelius (C) och Jennifer Medin (Mp) som ärendet togs upp vid regionstyrelsens möte och som efter votering landade med rösterna 10 mot 5 för bifall för det föreslagna initiativet.

– Regionstyrelsens beslut visar att vi står bakom det massiva motstånd mot informationsplikt som finns bland medarbetare i våra verksamheter. Som arbetsgivare är det viktigt för oss att markera mycket tydligt. Vi står tillsammans i övertygelsen om hur införande av sådan lagstiftning direkt skulle påverka de vi är till för – det vill säga invånare på Gotland, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Vid regionstyrelsens sammanträde den 30 maj beslutade man att tillskriva regeringen med en uppmaning att undanta personal inom dessa verksamheter från anmälnings- och informationsplikt i möte med papperslösa. En uppmaning de fortsatt står fast vid.

Motiveringen till nämndinitiativet:

"Trots massiv kritik från en mängd olika kommuner, regioner, andra samhällsaktörer och framförallt yrkesgrupper i flera välfärdsyrken – läkare, sjuksköterskor, bibliotekarier, socialsekreterare med flera – står regeringen fast vid att fördjupa utredningen om införandet av en informationsplikt i möte med papperslösa. Vi vet ännu inte hur den eventuella lagen kommer att vara utformad, men vårt budskap till Region Gotlands medarbetare är tydligt: Vi hör er och delar er oro. Vi kommer med alla till buds stående medel att verka för att ny informationsplikt inte införs. Vi tror inte att det är rätt väg att gå. Om lagen införs och skulle visa sig stå i strid med internationella konventioner om mänskliga rättigheter, barnkonventionen eller yrkesetiska regelverk är det vår bestämda uppfattning att den inte ska tillämpas."

– De som lever som papperslösa på Gotland befinner sig redan i dag i stor utsatthet. De få vägar till trygghet man har finns bland annat i Region Gotland. Barn har rätt till skola oavsett vilka papper man har och bör även fortsättningsvis kunna få sina rättigheter tillgodosedda utan rädsla för att anges. Det här beslutet bidrar till det, säger Saga Carlgren (V), i ett pressmeddelande.

Även Eva Nypelius (C) uttalar sig:

– Genom regionstyrelsens beslut blir det nu tydligt vilken inställning regionen har om lagstiftning om ny informationsplikt införs. Det är viktigt att vi ser och hör den oro som finns och är tydliga med att vi anser att regionens medarbetare skall få ägna sin tid åt sina huvuduppdrag - inte åt att ange papperslösa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!