Inflation och stigande räntor har försatt Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, i kris och både bolagets aktier och kreditvärdering har sjunkit som stenar. Regionen hyr tio fastigheter av bolaget, flera av dem är LSS-boenden men även Gotlands folkhögskola i Fårösund har verksamhet i fastigheter som ägs av SBB. Folkhögskolan har anmält ett ändrat behov av lokaler och det, tillsammans med SBB:s osäkra framtid, har fått regionstyrelsen att besluta om att utreda möjligheten att köpa fastigheter av SBB.
– Dels sammanföll de här problemen som SBB tydligt har med att vi håller på att se över vissa renoveringar och utveckling av lokalerna. Då väcktes frågan och det blev mer aktualiserat, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S). Hon fortsätter:
– Det höga ränteläget gör att det inte går så bra för SBB och vi vill säkra våra verksamheter som vi har i lokaler som vi i dag hyr av SBB. Vi vill inte på något sätt riskera verksamheterna eller deras livslängd. Då vill vi hellre se om vi kan skapa oss en större kontroll över de fastigheterna genom att köpa, säger Meit Fohlin (S).
Regionens policy säger att regionen ska äga de fastigheter de har verksamhet i, även om så inte är fallet i dag. Att äga själv har flera fördelar, enligt Meit Fohlin.
– Vi har alltid det som första alternativ och det en grund för att ha en trygghet i alla våra verksamheter. Då har man kostnadskontroll, möjlighet att hela tiden påverka sina lokaler, investera i dem och det kommer också en själv till nytta. Det ger större makt och trygghet i relation till våra verksamheters lokalbehov, säger hon.
Nackdelen med att eventuellt köpa loss fastigheter från SBB handlar främst om priset.
– Om priset skulle vara alldeles för högt, då hade vi behövt tänka flera gånger. Men samtidigt är det så att i några av lokalerna så skulle vi aldrig tänka oss att gå ur dem, och då är det svårt att se att vi ändå inte skulle köpa, säger Meit Fohlin.
Förutom att ta reda på vad eventuella fastighetsköp skulle kosta på kort och lång sikt, ska utredningen också visa vilka kostnader som finns i dag och alternativa kostnader, berättar Meit Fohlin. Regionen står inför vad de själva kallar ”ekonomiska utmaningar” nästa år men på frågan om hur eventuella fastighetsköp ska finansieras svarar Meit Fohlin:
– Med pengar så klart. Vi har ett ganska stort eget kapital och vi har också möjlighet att låna för att investera i fastigheter.