Cyklar att hyra till regionens alla anställda utreds

Uppmuntra fler att cykla genom att erbjuda anställda en billig hyra av cykel. Det förslaget utreds nu i Region Gotland med sikte på att bli verklighet 2025. Riksantikvarieämbetet har redan infört detta sedan ett år tillbaka.

HR-direktören i Region Gotland, Lotta Israelsson, berättar att man utreder möjligheten att alla medarbetare ska få hyra en cykel till ett förmånligt pris.

HR-direktören i Region Gotland, Lotta Israelsson, berättar att man utreder möjligheten att alla medarbetare ska få hyra en cykel till ett förmånligt pris.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2024-04-27 11:45

Drygt 6 800 anställda i regionen kan få ett erbjudande om att hyra eller köpa en cykel till ett fördelaktigt pris om planen går i lås. Syftet är att uppmuntra fler att cykla mot ett hållbart samhälle och ett friskare liv.

– Vi har fått ett uppdrag som vi nu tittar på och där vi ser på olika möjligheter för att få till ett förmånligt erbjudande till våra medarbetare, säger Lotta Israelsson, HR-direktör i Region Gotland.

Uppdraget om att se över möjligheten för regionens alla anställda att få hyra cyklar förmånlig kom i maj förra året.

– Politiken har gett oss i uppdrag att ta fram uppgifter om vad det innebär i kostnad och administration både för oss som arbetsgivare och för medarbetarna. Det viktiga här är att det är ett förmånligt erbjudande för våra medarbetare och det behöver vi säkra, säger Lotta Israelsson.

Hur lönsamt det blir för den anställde att hyra cykeln, är ännu inte fastställt.

– Vi har gjort en föranalys där vi tagit in underlag från marknaden för att se vad vi kan få för erbjudande när det gäller olika cyklar.

Parallellt med det har det uppkommit en ny tolkning från Skatteverket kring momsregler för medarbetare som tar ut en cykel.

– Den nya tolkningen innebär att priset för medarbetarna (bruttolöneavdraget) ökar med moms utöver det pris som anges. Det kan betyda att det fördelaktiga med en förmånscykel försvinner. Detta behöver vi så klart utreda, säger Lotta Israelsson. 

Förutom ekonomin är det en miljömässig fördel att satsa på cykel eftersom resandet med bil minskar. I Örebro kommun har en resvaneundersökning gjorts som visat att cirka en tredjedel av dem som tidigare åkt bil började cykla till jobbet sedan de fått hyra en förmånscykel.  

undefined
Att cykla är bra för både hälsan och miljön, något som flera arbetsgivare nu uppmuntrar.

På Gotland är Riksantikvarieämbetet en av några arbetsgivare som erbjuder förmånscyklar till sina anställda.

– Vi ser det som en satsning både på friskvård och för miljöns skull, säger Marie Green, miljösamordnare på riksantikvarieämbetet.

Medarbetarna har under det senaste året kunnat hyra cyklar genom arbetsgivaren. Planen är att de som vill hyra cyklar kan göra det i ett så kallat beställningsfönster på nätet, två gånger om året. 

– Vi har upphandlat en leverantör av cyklarna och medarbetarna skriver avtal med dem. Efter det levereras cyklarna. Vi har avtal med en serviceverkstad på Gotland.

Den anställde betalar en hyra varje månad, beroende på vilken cykel de valt, och summan dras på lönen före skatt.

– Det innebär att den totala lönen som till exempel sjukpenning och pension baseras på, sjunker något.

Cyklarna hyrs i tre år och sedan kan medarbetaren köpa cykeln till marknadspris eller lämna tillbaka den.

Arbetsgivarens del i cykeluthyrningen innebär ingen mer kostnad än vad administrationen drar med sig. Dessutom sjunker arbetsgivaravgiften eftersom hyran dras på bruttolönen.

Cirka 50 personer har nappat på erbjudandet varav 30 i Visby och övriga i Stockholm.

Förmånscyklar har införts bland många arbetsgivare som vill stimulera sina anställda att cykla mer. Under våren har EU slagit fast att cykeln är ett viktigt fordon för att ställa om till ett mer hållbart samhälle och har tagit beslut om en europeisk cykeldeklaration. Av den framgår att cykeln ska vara ett centralt transportslag för omställning, folkhälsa och framkomlighet och pengar ska frigöras ut viktiga fonder för att nå målen att fler ska cykla.

Cykelfördelar

Sjukfrånvaro: Forskning visar att cykelpendlare har färre sjukdagar än bilburna.

Ekonomi: Jönköpings kommun säger att varje krona de satsat på förmånscyklar, har gett 6,21 kronor tillbaka i samhällsnyttor som ökat cyklande leder till.

Klimat och miljö: Innan förmånscykel infördes, cyklade 41 procent till jobbet, motsvarande siffra efter införandet var 58 procent, enligt Örebro kommun.

Parkeringsproblematik: I en enkät från 2018, angav 25 procent att stöd till el-cykel skulle stimulera fler att ta cykeln till lasarettet.

Stärkt folkhälsa: Fysisk aktivitet, kan förebygga ohälsa som till exempel hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, sjukdomar i rörelseorganen, vissa cancerformer, obesitas (fetma) och även psykisk ohälsa.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!