Regionen säljer fastigheter – här blir nya villatomter

En rad av Region Gotlands fastigheter föreslås säljas. Ett gammalt fritids ska nu styckas av till fyra villatomter.

Den så kallade Munthes villa i Vibble är en av fastigheterna som Region Gotland vill sälja. Tidigare har det varit fritids i huset. Styckas fastigheten upp till villatomter får dessa en viss havsglimt.

Den så kallade Munthes villa i Vibble är en av fastigheterna som Region Gotland vill sälja. Tidigare har det varit fritids i huset. Styckas fastigheten upp till villatomter får dessa en viss havsglimt.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-11-24 06:01

Region Gotland äger cirka 280 bebyggda fastigheter på Gotland med totalt cirka 550 byggnader. När en fastighet blir överstående och regionen inte har behov av den är det fastighetsförvaltningsavdelningens uppdrag att föreslå för politikerna om den kan säljas.

– Vi säljer inte för att tjäna snabba pengar utan för att bli av med driftkostnader, säger Björn Sandqvist, avdelningschef för fastighetsförvaltningsavdelningen.

I september 2020 fick tjänstemännen i uppdrag att sammanställa vad i regionens bestånd som kan avyttras. Inför tekniska nämndens sammanträde på torsdag presenteras listan. Där nämns elva bebyggda fastigheter och tio tomter, några har varit med ett tag medan andra är nya.

Kooperativet Suderviljans fastighet med växthus i Klintehamn är ett exempel som är under försäljning. Även Tingstäde annex 1:17, tidigare förskolan Misteln, är en fastighet där försäljning pågår liksom det tidigare Haimaboendet i Fårösund, Bunge Stucks 1:226.

En fastighet det talats om i många år är den så kallade Munthes villa i Vibble, som tidigare varit fritids. Tomten, drygt 6 600 kvadratmeter, har regionens markingenjörer föreslagit att man kan stycka upp i fyra villatomter och sälja.

– Markingenjörerna har konstaterat att det är möjligt att stycka av fastigheten för att möjliggöra fler byggnader på platsen, säger Björn Sandqvist.

Bland nytillkomna fastigheter på listan nämns en villa på Linnégatan 1, Visby Vesslan 20, tidigare lokal för beroendeverksamheten Lyftet. Här finns också en villa på Hemse Blåkråkan 11 samt den så kallade Enkronan vid Eskelhems skola.

Den gamla järnvägsstationen intill Coop i Klintehamn har varit aktuell för försäljning länge. Den är värderad till 1 875 000 kronor.

Othem Strandridaregården 1, den gamla tegelvillan intill Slitebadens hotell, är också en fastighet som det funnits avyttringstankar på i några år.

Slutligen nämns även förskolan Vildrosen i Klintehamn och den gamla förskolan i Hogrän som säljbara objekt.

Att sälja en fastighet tar ofta lång tid. Dels ska den behandlas av politiker på flera nivåer, men detaljplanebestämmelser kan också dra ut på tiden.

– Många av regionens fastigheter står som "allmänt ändamål", "vård" eller "skola" i detaljplanen, och ska detaljplanen ändras tar det ofta lång tid, säger Björn Sandqvist.

Av de säljbara tomterna ligger en i Visby, tre i Havdhem, två i När, två i Slite, en i Stånga samt en i Garda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!