Regionen vill spara miljon på nya menyer

Regionstyrelseförvaltningen ska spara 6,5 miljoner kronor nästa år. Det beslutades under ett sammanträde på torsdagen. I förslaget över besparingar finns förändringar på matsedeln.

Region Gotland hoppas att en genomgång och förändring av måltiderna i verksamhetem ska spara en miljon.

Region Gotland hoppas att en genomgång och förändring av måltiderna i verksamhetem ska spara en miljon.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland2019-11-21 19:56

Under regionstyrelsens sammanträde på torsdagen godkändes en ny internbudget för nästa år. Budgetbeslutet innebär att regionstyrelseförvaltningen ska sänka sina kostnader med 6,5 miljoner kronor nästa år. Förvaltningens internbudget är uppdelad på flera enheter och innehåller därför en rad på besparingar inom olika områden.

– Vår bedömning är att förändringarna som är föreslagna inte kommer att ha en avgörande påverkan framåt. Det handlar om effektiviseringar helt enkelt, något som vi alltid kommer behöva göra i våra verksamheter. För att det är så samhället ser ut, man har inte en statisk organisation, menar Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Inom måltidsverksamheten föreslås kostnadssänkningar motsvarande en miljon kronor. Detta ska genomföras bland annat genom förändringar i menyn vid regionens verksamheter till exempel skolan. De vegetariska måltiderna föreslås bli fler, likaså dagarna med soppa på menyn. Utöver det ska pengar sparas genom att inte låta planerade tillsättningar av tjänster genomföras samt ett minskat inköp av utrustning.

På området "regional utveckling" ska 900 000 kronor sparas, där förslaget är att en halv miljon kan räknas hem genom att ta bort en tjänst som så kallad företags- och evenemangslots på Region Gotland. Vad gäller "internt stöd och service till regionens förvaltningar" föreslås också att en tjänst försvinner från it-avdelningen. I och med detta kan runt 200 000 kronor sparas.

Utöver det ska även 700 000 kronor sparas inom kultur- och fritidsverksamheten. Besparingen består bland annat i ett minskat stöd till konstnärer och samlingslokaler avsedda för föreningar samt ett indraget stöd till Sällskapet Länkarna Visby, vilket GT tidigare rapporterat om.

Oppositionsrådet Meit Fohlin (S) är kritisk till att Länkarnas stöd dragits in.

– Det är inte ansvarsfullt och vi har velat att undvika den typen av besparingar, säger hon och fortsätter: 

– Vårt yrkande var att flytta en miljon från kvalitet och digitalisering till kultur och fritid, lägga dem på att spara in några pengar på området samt på fritidsbankerna. Vi vill inte se besparingar av den här storleken på verksamheterna. 

En oenig nämnd röstade igenom internbudgeten, som godkändes efter votering med resultatet 8-7.

Regionrådet Fredrik Gradelius (C) och regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) vid en pressträff på torsdagen.
Regionrådet Fredrik Gradelius (C) och regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) vid en pressträff på torsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!