Region Gotland har något som kallas "Regler för drivmedel" och som gäller samtliga nämnder och förvaltningar. I regelverket står sedan 2014 att biogas är regionens primära drivmedel för fordon, och ska därför användas för transporter inom regionens verksamheter. Det är även krav på att biogasdrift ska ställas i upphandlingar. I annat fall krävs särskilda beslut.
Nu jobbar teknikförvaltningen på en uppdatering av regelverket, och i senaste transportörsupphandlingen för färdtjänst, sjukresor och skoltaxi frångick man kravet på biogas för att istället kravställa fossilfria drivmedel bredare. Anledningen är att regionen ser att fordonsutvecklingen på biogassidan är på väg åt fel håll, vilket även påverkar regionens biogasstrategi och Vision 2025.
I biogasstrategin står bland annat att regionen ska bidra till biogasens utveckling på Gotland, så att den ekonomiska omsättningen för drivmedel stannar här. I Vision 2025 förtydligas energiplanen, där energiförsörjningen sägs ska bygga på förnybar energi från produktion av el och bränslen på Gotland.
– Vi har inte ändrat inriktning i regionen och så länge vi inte har någon ny strategi så gäller i princip den gamla. Men det var länge sedan den skrevs, och mycket har hänt sedan dess. Jag tycker vi har följt den, men vi har inte kunnat bidra till att det blivit mer biogasproduktion på fler ställen på Gotland, för det ligger utanför vår kontroll, säger regionens ekostrateg, Helena Andersson.
I upphandlingar behöver regionen ta hänsyn till en rad olika saker för att inte snedvrida konkurrensen, och för att inte ställa omöjliga krav.
– Det görs mycket marknadsföring av elfordon, men de täcker inte hela behovet. Det viktiga är att vi gör en gemensam satsning för att fasa ut de fordon som bara kan gå på fossila drivmedel. Inte just att det ska vara ett specifikt förnybart drivmedel, fortsätter hon.
Biogasen kommer finnas kvar som alternativ, och avtalet med Biogas Gotland kan också förnyas. Det finns fortfarande biogasfordon, även om framtiden för dessa är osäker.
Hon säger att Gotlands litenhet gjort att biogasen varit bra, eftersom den går att producera lokalt. Vi kan till exempel inte producera HVO-diesel (hydrerad vegetabilisk olja) här.
– Eftersom biogasen funnits så länge kanske den kan stå på egna ben ändå. Men det finns alltid en risk när man ställer krav på att använda fossilfritt där du själv får välja vilken sort. Då kanske man väljer HVO, och sedan möter tillgången inte upp efterfrågan.
Enligt Helena är det flera som säger att hundraprocentig HVO kommer bli svårare att få tag i eftersom den behövs för att klara reduktionsplikten där man blandar den i fossila bränslen.
– Men det finns även många som säger att biogasefterfrågan kommer att öka. Kanske är det så, och kanske är det så att personbilsmarknaden och småfordonsmarknaden för gasbilar inte finns. Då blir det väldigt svårt att hävda att vi ska ha gasfordon. Och det är med sorg i hjärtat jag säger det eftersom jag tycker biogas är så bra i den lokala kontexten.
Teknikförvaltningen jobbar enligt uppgift med en uppdatering av drivmedelsregelverket som alltså tidigare utgått från biogasavtalet med Biogas Gotland. Det avtalet har i sin tur förlängts till och med utgången av 2023. Efter det kan det inte längre förlängas, men det kan förnyas.