Regionens krav: Daglig tur mellan Visby och Arlanda

Åtminstone en daglig flygning tur och retur till Arlanda krävs för att den gotländska sjukvården ska kunna transportera prover och blod. Det slår Region Gotland och Länsstyrelsen på Gotland fast i en hemställan om trafikplikt som skickades till regeringen under onsdagen.

SAS:s inställda avgångar orsakar problem för sjukvården på Gotland. Nu vill gotländska myndigheter att regeringen löser problemet.

SAS:s inställda avgångar orsakar problem för sjukvården på Gotland. Nu vill gotländska myndigheter att regeringen löser problemet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2024-10-09 15:36

”Regelbundna flygtransporter till och från Gotland är samhällskritisk verksamhet.” Så står det bland annat i hemställan, som har undertecknats av regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S), regiondirektören Stefan Hollmark och landshövdingen Anders Flanking.

Ordet hemställan används i det här fallet för att beskriva hur en myndighet skickar vidare en fråga till en högre instans. För regionen och Länsstyrelsen på Gotland är det frågan om hur SAS:s inställda flyg till och från ön i slutet av året påverkar gotlänningarnas sjukvård. Och det är regeringen man hoppas ska lösa frågan genom att införa trafikplikt – alltså statligt upphandlad flygtrafik – mellan Visby och Gotland.

”För att den gotländska sjukvården ska fungera måste sjukvårdens behov av transporter tillgodoses och transporter av farligt gods mellan Gotland och fastlandet säkras”, skriver man bland annat.

undefined
En flygning i veckan kommer enligt hemställan inte vara tillräckligt för att transportera bland annat blod för transfusion till och från Gotland.

Regionen och Länsstyrelsen på Gotland menar att SAS:s besked om att bara flyga en tur i veckan – på söndagar – inte är i närheten av tillräckligt. Det skulle enligt myndigheterna ha en ”påtaglig påverkan” på transporten av prover samt blod för transfusion.

”I dessa fall är det ofta bråttom och det behövs flera möjligheter till transport per dygn både till och från Gotland. Region Gotland gör varje vecka 2–5 akuta beställningar och utan den möjligheten kommer patientsäkerheten att riskeras”, skriver man.

I hemställan hävdar de gotländska myndigheterna att ambulanshelikoptern ”vid något enskilt tillfälle” kan sköta sådana transporter, men att det inte går att ”bygga upp en transportkedja den vägen”.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

”Situationen kommer att innebära att vissa prover inte alls kan tas, att andra måste skjutas fram för att tas i samband med att transporten går och att det kommer att bli brist på blodprodukter. Gotland behöver ha en lösning via Arlanda under november–december för att klara akutprover och blod, och det brådskar. Åtminstone en daglig tur åt båda hållen Visby–Arlanda bedöms som nödvändig”, skriver man.

I slutet av september skrev Helagotland om möjligheten att det skulle införas trafikplikt mellan Gotland och fastlandet. Bosse Andersson, utredningsledare för upphandlad flygtrafik på Trafikverket, menade då att chansen var nästintill obefintlig.

– Det har aldrig varit aktuellt för Gotland. Vi har ett uppdrag att se till att det finns tillgänglighet i hela landet för interregionalt resande. Det har iallafall hittills funnits flygtrafik till och från Gotland, av två konkurrerande bolag dessutom, sade Bosse Andersson då.

Sträckor med trafikplikt

Frågan om trafikplikt regleras i en EU-förordning från 2008. I Sverige fattas beslut om trafikplikt av Trafikverket. ”Det innebär att en region eller kommun i dag inte på egen hand kan upphandla flygtrafik även om kraven för trafikplikt enligt EU:s lufttrafikförordning skulle gå att uppfylla”, skriver Sveriges kommuner och regioner (SKR) på sin hemsida.

I dagsläget gäller trafikplikt för tolv sträckor i Sverige. I tio av dem är Arlanda en av flygplatserna.   

Här är de sträckor där det råder trafikplikt under 2023–2027, enligt beslut av Trafikverket:

Arvidsjaur–Arlanda
Gällivare–Arlanda
Hagfors–Arlanda
Hemavan–Arlanda
Kramfors–Arlanda
Lycksele–Arlanda
Mora–Arlanda
Sveg–Arlanda
Torsby–Arlanda
Vilhelmina–Arlanda
Pajala–Luleå
Östersund–Umeå

Källa: (SKR)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!