Regionen kräver svenskflaggade Gotlandsfärjor

Färjorna i Gotlandstrafiken måste vara svenskflaggade och ha svensk besättning. Det kräver Region Gotland i ett brev till regeringen.

Region Gotland vill att regeringen agerar skydsamt för att täppa till de säkerhetsluckor man anser finns i upphandlingen. De färjor som ska sköta trafiken bör vara svenskflaggade och ha svensk besättning.

Region Gotland vill att regeringen agerar skydsamt för att täppa till de säkerhetsluckor man anser finns i upphandlingen. De färjor som ska sköta trafiken bör vara svenskflaggade och ha svensk besättning.

Foto: Malin Stenström

Gotland2024-02-08 10:14

Trafikverket hade en nära dialog med Försvarsmakten innan upphandlingen av färjetrafiken inleddes, och det bidrog till att upphandlingen försenades. Men trots att säkerhetsfrågorna diskuterats ingående anser Region Gotland att det finns säkerhetsluckor som behöver täppas till skyndsamt.

"Region Gotland vill att det ska vara ett krav att det rederi som bedriver Gotlandstrafiken seglar under svensk flagg och med svensk besättning", skriver regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S), förste vice ordföranden Anderas Unger (M) och andre vice ordföranden Eva Nypelius (C) i ett brev till statsminister Ulf Kristersson, försvarsminister Pål Jonson, civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin, samt infrastrukturminister Andreas Carlson.

Om färjorna har svensk flagg kan den svenska försvarsmakten bistå dem även på internationellt vatten, något som inte är möjligt med utlandsflagggade fartyg. I brevet till ministrarna upplyser regionen om att marinchefen Ewa Skoog Haslum nyligen sagt att handelsfartyg och färjor i Östersjön med tanke på det skärpta säkerhetsläget är särskilt utsatta mål.

Krig som bryter ut i ett annat land kan också påverka Gotlandstrafiken, om färjorna är utlandsflaggade, upplyser Region Gotland. Då finns risk att fartygen kallas hem, och även besättningen om den är utländsk.

Upphandlingen av färjetrafik styrs till stor del av EU-regler om upphandling. Rådande säkerhetsläge är dock så allvarligt, att de reglerna måste utmanas. Så här skriver regionen: "Staten måste våga utmana EU-lagstiftningen och kräva svensk flagg, för att säkerställa att trafiken kan upprätthållas även i de sämsta av lägen. "Tiden är knapp då anbudstiden i pågående upphandling löper ut sista februari."

Sista dag att lämna anbud är den 29 februari. Att anbudstiden närmar sig slutet har fått fart på flera. Region Gotland är inte ensam om att uppmärksamma flaggproblemet. Riksdagsledamoten Mattias Ottosson (S) tar i en skriftlig fråga till Andreas Carlson upp säkerheten. Även han tycker att Trafikverket i upphandlingen borde kunna ställa krav på flaggning och krigsplacering av besättningen, och undrar därför om infrastrukturminister tänker vidta några åtgärder för att säkra sjötransporterna till och från Gotland.

Även riksdagsledamoten Heléne Björklund (S) tar i en interpellation upp säkerhetsfrågorna. Hon vill att infrastrukturministern berättar om regeringen har några planer på att kräva svensk flagg i upphandlingen, samt hur säkerheten för färjorna i Gotlandstrafiken ska tryggas när de är på internationellt vatten.

Under anbudstiden har rederier möjlighet att ställa frågor till Trafikverket. Även där tas säkerhetsfrågor upp. I en fråga påstås att det rederi som får i uppdrag att ansvara för trafiken kommer att få del av säkerhetsklassade uppgifter. Sådana kan, enligt frågeställaren, bara delas med rederier i länder som Sverige har särskild överenskommelse med.

Trafikverket menar dock att man i upphandlingen tagit hänsyn till säkerheten, eftersom man angett att operatören kan behöva teckna ett eller flera säkerhetsavtal för att kunna ansvara för trafiken. 

Förutom säkerhetsfrågor har även möjligheten för svenska rederier att konkurrera på lika villkor uppmärksammats. Bland andra har branschorganisationen Svensk Sjöfarts vd Anders Hermansson uppmärksammat att svenska rederier missgynnas av landets skatteregler. En utredning som sett över hur svenska rederiers konkurrenskraft kan öka presenterades i december. Utredningen föreslår att den så kallade tonnageskatten ändras, men anser att förändringen inte bör gälla upphandlad trafik.

Det har fått riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) att agera. Han tycker att det är orimligt att staten genomför upphandlingar där svenska rederier har sämre konkurrensförutsättningar än rederier från andra EU-länder. Tobias Andersson vill att infrastrukturministern svarar om det finns några planer för att upphandlingen kan ske på ”konkurrensneutrala villkor”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!