Regionens livsmedelskontroller granskas

Regionen behöver göra hundratals fler livsmedelskontroller för att nå upp till målen. Det har lett till att Livsmedelsverket inlett en granskning.

Region Gotland har gjort för få livsmedelskontroller under flera års tid, och behöver göra hundratals fler för att uppnå målen. Det har gjort att Livsmedelsverket inlett en granskning av regionen.

Region Gotland har gjort för få livsmedelskontroller under flera års tid, och behöver göra hundratals fler för att uppnå målen. Det har gjort att Livsmedelsverket inlett en granskning av regionen.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Gotland2019-10-10 06:03

Region Gotland ansvarar för att göra livsmedelskontroller på öns restauranger, och i andra verksamheter som hanterar livsmedel, för att se till att de hanterar livsmedel på rätt sätt. Men livsmedelsinspektörerna gör för få besök i verksamheterna. Målet är satt till 1 150 kontroller, baserat på hur många restauranger som finns på ön. Under flera års tid har Region Gotland legat långt ifrån det uppsatta målet. 2017 utförde regionens inspektörer 711 kontroller på öns restauranger. Förra året blev det 784, vilket innebär att regionen hade behövt göra 350 ytterligare kontroller. 

Livsmedelsverket gör just nu en revision av regionens arbete där de granskar varför regionen gör för få kontroller. Det är länsstyrelsen som lämnat över ärendet till dem eftersom de ansåg att regionen inte gjort tillräckligt för att åtgärda problemen.

– Det är inte så roligt att alltid ligga efter, konstaterar Andreas Larsson, enhetschef för alkohol och livsmedel på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Han menar att orsakerna till bristerna kan vara flera. Bland annat kan det behövas fler inspektörer än de sju som i dag arbetar på regionen. Ett annat problem är att besöken är dåligt samordnade och att inspektörerna arbetar för mycket med administrativa uppgifter. 

–  Länsstyrelsen anser att vi är underbemannade och att vi kan bli mer effektiva, säger Andreas Larsson.

De senaste åren har det gjorts en del försök att förbättra siffrorna, men nivåerna är fortfarande långt ifrån godkända. I somras anställdes extra många vikarier för att fler kontroller skulle hinnas med. Det har gjort att man hunnit med omkring 100 fler kontroller än vanligt.

– Det är ett stort steg framåt, men jag tror inte att vi når fram trots det. Vi har legat ungefär 300 kontroller ifrån målet de senaste tre åren, säger Andreas Larsson.

 Det är ovanligt att kommuner har sådana brister i livsmedelskontrollerna att Livsmedelsverket inleder en granskning. Det kommer in tre till fyra ärenden om året till myndigheten. I de allra flesta fall är bristerna då så allvarliga att Livsmedelsverket ger kommunen ett föreläggande, men de har inte befogenhet att utdela något vite.

– Det brukar inte vara så roligt för kommunen att få ett föreläggande och de brukar ta det på allvar, säger Victoria Wahlman, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!