Regionens plan: Så ska rekommendationerna hävas

Kampen för rent vatten åt alla gotlänningar fortsätter. Region Gotland siktar på att under nästa vecka fastställa en plan för att häva kokrekommendationerna, enligt VA-avdelningens chef Susanne Bjergegaard Pettersson.

Vattenlarmet

Vattenlarmet

Foto: Per Leino/Henrik Radhe

Gotland2023-12-08 07:00

Nu har det gått en månad sedan rekommendationerna om att koka dricksvattnet gick ut till berörda hushåll på Gotland. De drabbade områdena är Visby, Vibble, Västerhejde, Själsö, Brissund, Väskinde, Tofta, Västergarn och Eskelhem. Under torsdagen har regionen meddelat att en plan för att häva rekommendationerna ska fastställas.

För att bekämpa bakterieföroreningen har regionen i mer än vecka spolat de drabbade vattenledningarna. Spolvattnet som används kommer från vattenverken som ligger i Visby. Något som enligt Susanne Bjergegaard Pettersson, avdelningschef på regionens VA-enhet, innebär att Visby kommer att få rent vatten först.

– Tofta, Eskelhem, Väskinde och delar av Västergarn ligger längst bort i vattenledningssystemen som spolas och kommer därför få rent vatten efter Visby, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Det är helt enkelt beroende på var man bor i förhållande till vattenverken som avgör när man får vatten. På måndag, den 11 december, kommer regionen att fastställa en plan för hävning av kokrekommendationerna.

Kommer kokrekommendationerna hävas på hela Gotland samtidigt?

– Vi hoppas på att häva rekommendationerna i omgångar, så att de områden vi har fått bra vattenprovsresultat i kan börja dricka och använda kranvattnet, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Är det tillräckligt tydliga avgränsningar mellan vilka områden som har okej dricksvatten och vilka som inte har det?

– Vi kommer att ta så stora områden som vi känner oss trygga med. Med tanke på alla samhällsviktiga verksamheter som äldreomsorg och vårdcentral som hellre bör lägga sina resurser på annat, är det bättre att häva rekommendationerna bitvis. 

I veckan kom ytterligare rekommendationer från regionen med uppmaning använda sitt vatten sparsamt. Det är på grund av vattenbristen, som skett till följd av de omfattande spolningar av vattenledningssystemet som gjorts samt av vattenläckan i Furulund i förra helgen.

– Vi tar oss an arbetet dag för dag. Vi hade en plan innan vattenläckan i Furulund, men saker händer hela tiden som vi inte kan kontrollera, och då får vi tänka om kring hur vi ska göra, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!