Bunkringsrådet utgick alltså endast till Region Gotlands egna verksamheter. Men beredskapschef Rikard von Zweigbergk är inte förvånad över att det fick större spridning:
– Nej, vi har så många anställda på Gotland och våra dokument är ju dessutom allmänna handlingar. Däremot blir det fel om det nu uppfattas som en allmän rekommendation, säger han.
Det finns nämligen inte samma förmaningar när det gäller gemene man.
– Skulle detta ändras skulle det gå ut på ett helt annat sätt, det skulle kommuniceras väldigt brett.
Det som gäller är fortfarande de ”vanliga” rekommendationerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Deras skrift ”Om krisen eller kriget kommer” finns att ladda ner på hemsidan.
– Jag vill verkligen inte bidra till ökad oro, men man bör fundera över hur situationen ser ut därhemma. Detta utifrån de råd som har funnits länge och som inte har ändrats i och med Ukraina, säger Rikard von Zweigbergk.
Han har samtidigt en förståelse för att alla påverkas av de senaste dagarnas världsnyheter:
– Jag förstår att det finns en oro, men jag skulle önska att vi ändå håller huvudet kallt. Det här är fortfarande långt borta, säger beredskapschefen.
Anneli Bergholm Söder, länsråd på länsstyrelsen med en bakgrund inom MSB, uttrycker sig på liknande sätt. Även hon betonar att förberedelser är viktiga – men att detta inte är något nytt i och med Ukrainakriget:
– Jag säger som jag alltid brukar säga: Att alla ska vara förberedda och att man har ett ansvar för sig själv. Det handlar inte om att bunkra egentligen, utan om att ha en beredskap. Jag uppmanar alla att alltid ha det, inte bara specifikt här och nu. Det kan komma pandemier, stormar, eller andra kriser. Sedan kan det förstås vara så att vissa världshändelser påminner oss om det här ansvaret.
Att det finns ett ökat intresse för att vara förberedd – och kanske för att bunkra – har MSB redan märkt av.
Fler har nämligen laddat ner den nämnda skriften, ”Om krisen eller kriget kommer”, den senaste tiden. Egentligen skedde ökningen inte i och med själva krigsutbrottet, utan redan när försvaret stärkte sin närvaro på Gotland i januari.
Om det även finns ett större lokalt intresse, här på ön, kan Anneli Bergholm Söder inte svara på:
– Nej, jag tror inte vi har tittat lokalt på de uppgifterna, säger länsrådet.