”Aldrig varit aktuellt att flytta till Gotland”

Det har snart gått tio år sedan Patric Ramberg anställdes som teknisk direktör inom Region Gotland, men han bor fortfarande kvar i Stockholm och betalar således även kommunalskatt där. ”Har varit öppen med att jag kommer att bo i Stockholm”, säger han.

Patric Ramberg  säger att det aldrig varit aktuellt för honom att flytta från Stockholm till Gotland.

Patric Ramberg säger att det aldrig varit aktuellt för honom att flytta från Stockholm till Gotland.

Foto: Montage (Dennis Pettersson/grafik)

Gotland2023-03-25 06:05

P4 Gotlands granskning av länsrådet Annelie Bergholm Söders förmåner och resor har väckt en hel del debatt och reaktioner, inte minst det faktum att det dröjde nästan 1,5 år för henne att flytta till Gotland och folkbokföra sig på ön. Radion rapporterade bland annat att Gotland gått miste om nära en halv miljon kronor i skatteintäkter under den tiden. 

En annan högt uppsatt chef som under betydligt längre tid än Bergholm Söder valt att inte bosätta sig på Gotland är Patric Ramberg. Han anställdes som teknisk direktör inom Region Gotland den 15 september 2013, och har således varit en av regionens högsta, och bäst avlönade, chefer i snart tio år. Under alla dessa år har han dock valt att fortsätta vara bosatt i Stockholm.

– Det har aldrig varit aktuellt att jag ska flytta till Gotland, och det var heller inte något krav när jag anställdes. Jag har tagit ett jobb på Gotland och är här för att göra ett jobb, och jag har även varit öppen med att jag kommer att bo i Stockholm. Där har jag hela mitt liv med familj, vänner och socialt nätverk, säger Patric Ramberg.

undefined
”Jag är här för att göra ett bra jobb, och inte primärt för att vara skattebetalare på Gotland”, säger Patric Ramberg.

När han anställdes 2013 så fick han en månadslön på 77 500 kronor. I år ligger lönen på 98 500 kronor i månaden, och under åren som han varit chef för teknikförvaltningen har han tjänat över 370 000 kronor på att betala skatt i Stockholm istället för på Gotland. Gotland har även gått miste om över 3,3 miljoner kronor i skatteintäkter, men så ser inte Ramberg själv på saken.

– Gotland går inte miste om något. Jag är här för att göra ett bra jobb, och inte primärt för att vara skattebetalare på Gotland. 

Kan du förstå att folk ändå reagerar på att du får lön från regionen, men betalar skatt någon annanstans?

– Jag kan förstå dem som har tankar om det, ja. Men då borde man även ha tankar kring alla dem som bor på Gotland men pendlar till fastlandet för att jobba. Det blir vanligare och vanligare med den här typen av lösningar, och jag är långt ifrån ensam om att bo i Stockholm och samtidigt jobba på regionen.

Patric Ramberg berättar att han ända sedan 1988 haft olika befattningar där han aldrig har bott eller jobbat i samma kommun, men att han aldrig mött samma fokus på frågan som här på Gotland.

– Jag vet inte varför det är så, men kanske ha man inte bilden av hur arbetslivet i Sverige fungerar. Gotland är en mer isolerad plats där de flesta både bor och jobbar i samma kommun. På fastlandet är det väldigt vanligt att man bor i en kommun och samtidigt jobbar i en annan.

undefined
”På fastlandet är det väldigt vanligt att man bor i en kommun och samtidigt jobbar i en annan”, säger Patric Ramberg.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) är fåordig kring det faktum att Patric Ramberg bott i Stockholm under hela tiden han varit anställd som en av regionens direktörer. 

– Jag var inte med och anställde honom 2013 och jag vet inte hur hans avtal ser ut. Men rent generellt är det ju olyckligt eftersom det är bra och viktigt att vi har så många som möjligt som bor och lever här på Gotland. Sedan har jag dock stor förståelse för att det inte alltid går.

Just nu håller Region Gotland på med rekryteringen av en ny regiondirektör, och kring den rollen säger Meit Fohlin att man från arbetsgivarens sida önskar att personen ska vara bosatt på Gotland.

– Det är viktigt att förstå sammanhanget, men även att få en förståelse för hur det är att bo och leva i en ö-region. Det skapar även en känsla av förtroende hos gotlänningarna att regiondirektören vet våra förutsättningar.

Tror du det skadar Patric Rambergs förtroende att han som teknisk direktör inte är bosatt på Gotland?

– Jag vill inte uttala mig om det alls. Det viktigaste är att han har en god förmåga att skapa goda förutsättningar för att göra ett bra jobb.

undefined
”Rent generellt är det ju olyckligt eftersom det är bra och viktigt att vi har så många som möjligt som bor och lever här på Gotland. Sedan har jag dock stor förståelse för att det inte alltid går”, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

 Patric Ramberg själv håller med Meit Fohlin om att förutsättningarna för en regiondirektör är annorlunda.

– Hade jag varit regiondirektör hade jag bott i den kommunen. Det är viktigt att etablera nätverk och känna av hur det är att bo i kommunen man leder, säger han.

Som teknisk direktör hanterar du ärenden som påverkar gotlänningarna, är det inte viktigt att precis som en regiondirektör känna till det gotländska samhället?

– Jag tycker inte att det är ett problem. Jag känner väldigt mycket för Gotland, och jag har varit här mycket ända sedan jag inte kunde gå. Jag har även en gotländsk hustru, och känner lika mycket för Gotland som för Stockholm skulle jag säga. 

Huvudsaklig dygnsvila

I folkbokföringslagen finns bestämmelser om var en person ska folkbokföras, och där står att man ska vara folkbokförd där man anses vara bosatt. En person ska anses vara bosatt där denne har sin huvudsakliga dygnsvila.

Såhär säger Patric Ramberg om hur mycket tid han spenderar på Gotland:

”Jag arbetar tre dagar i veckan på Gotland och två dagar i veckan från Stockholm. När jag är på Gotland bor jag i Gothem”, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!