På våren kan det vara lockande att städa upp på gården och elda upp det som man krattat ihop. Och när man ändå har tänt brasan kanske man passar på att slänga annat skräp på elden. Men att elda upp skräp och trädgårdsavfall hur och när som helst är faktiskt inte tillåtet. Det finns regler att följa och det vill Region Gotland nu göra gotlänningarna medvetna om eftersom man upplever att det är lite si och så med kännedomen om reglerna.
– Tyvärr förekommer otillåten eldning av avfall på Gotland i viss utsträckning. Bland annat i högar eller tunnor på egna fastigheter. Vi tror att vi i Region Gotland kanske behöver informera mer om miljö- och hälsoriskerna och om vad som är tillåtet för att bidra till en beteendeförändring, säger Martin Beijer, miljöskyddsinspektör.
Det är skadligt att elda avfall urskiljningslöst både för oss människor och miljön då det vid eldande av avfall frigörs giftiga ämnen som kan hamna både i marken och i närliggande dricksvattenbrunnar.
Att det förekommer otillåten eldning får regionen vetskap om främst genom inkommande klagomål. Men det är också något man själva uppmärksammas på vid besök ute bland olika verksamheter säger Martin Beijer.
– När vi är ute observerar vi ibland att det ligger ganska många högar på privata fastigheter och att det ligger saker i högarna som man inte får lov att elda.
Hur omfattande är problemet på Gotland?
– Det är lite svårt att säga, men det är särskilt frekvent med klagomål under den här tiden på året. Då kan det komma in flera klagomål i veckan.
Det som gäller är att man normalt sett inte får elda sitt avfall. Mindre mängder trädgårdsavfall, som grenar, kvistar och löv och kottar kan man dock få elda om man inte stör sina grannar. Bor man inom ett område med detaljplan så är det bara tillåtet att elda trädgårdsavfall mellan den första oktober och 30 april.
Är det tillåtet att slänga på lite tidningar och mjölkkartonger på elden?
– Nej, om man tar mjölkpaket till exempel så har de ju beläggningar, en plast på insidan så det ska man inte lägga på elden.
Så tumregeln är bara trädgårdsavfall, allt annat ska lämnas för återvinning?
– Ja.
Om man inte följt reglerna kan man i värsta fall göra sig skyldig till ett miljöbrott. I andra fall kan man bli skyldig att utföra åtgärder på eldningplatsen eller tvingas betala för handläggningstiden om regionen skulle behöva utreda eldningen.