Regioner går ihop för att minska hyrkostnaden

Hyrpersonalkostnaden i vården fortsätter att öka, och när efterfrågan är stor i hela landet ökar kostnaden än mer. För att bryta trenden kommer regionerna göra en gemensam upphandling under året.

Pandemin har gjort att regionen behövt anlita hyrpersonal i vården, till en kostnad av knappt 14 miljoner kronor.

Pandemin har gjort att regionen behövt anlita hyrpersonal i vården, till en kostnad av knappt 14 miljoner kronor.

Foto: Wavebreak Media LTD

Gotland2021-01-09 08:11

Sedan år 2013 har kostnaden för hyrpersonal i vården på Gotland ökat varje år, bortsett från år 2018 då kostnaden minskade något. Även i år fortsätter trenden. I oktober var kostnaden 20 procent högre än vid samma tidpunkt förra året. De två verksamheter som under lång tid har haft stora behov av att anlita hyrpersonal är allmänspecialister till primärvården, och sjuksköterskor till slutenvården, främst för nattjobb.

Rådande pandemi har påverkat behovet ytterligare. 13,8 miljoner kronor av den totala kostnaden är direkt orsakat av coronapandemin, enligt Region Gotland. 

– Det har varit en hel del sjukfrånvaro och belastningen på vissa avdelningar, som infektion och IVA, har varit tung, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland.

Finns det hyrpersonal att få tag i när behovet är stort i hela landet?

– De finns, men de kostar mer, säger Mats-Ola Rödén.

Det är bland annat den höga kostnaden och brist på samordning av avtal som gör att Sveriges regioner har beslutat att göra en gemensam upphandling av hyrpersonal när det gäller läkare och sjuksköterskor. Samarbetet mellan regionerna med att minska behovet av inhyrd personal har pågått under flera år.

– Vi vill ha bättre kontinuitet och kompetens i vår vård och vi får bättre förutsättningar för det om vi gör en gemensam upphandling. Det gör oss till tydligare och bättre kravställare, och gör att vi bland annat kan påverka prislappen, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götaland.

Samtliga 21 regioner har nu fattat det formella beslutet att gå vidare med upphandlingen.

– Det är fantastiskt roligt att alla vill delta, säger Ann-Sofi Lodin, och berättar att projektet tillsätts i januari.

Förhoppningen är att ha ett avtal klart under år 2022. Fördelarna med att ha ett gemensamt hyresavtal är stora, enligt Mats-Ola Rödén.

– Som det är nu är det säljarens marknad. Med det gemensamma hyresavtalet får vi större möjlighet att styra istället för att bemanningsföretagen gör det, säger han.

Parallellt med arbetet att minska behovet av hyrpersonal pågår regionens arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare.

– Vi måste även visa att vi är en bra arbetsgivare och att det finns möjligheter till utveckling, och alla andra faktorer som är viktiga när man söker jobb, säger Mats-Ola Rödén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!