SKR:s prognos är tydlig: Det kommer bli riktigt svettigt för landets kommuner och regioner under 2024. För att klara bibehållen standard behövs minst 20 miljarder kronor och det borgerliga styret lägger bara 6 miljoner i generella statsbidrag. Regionsstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S), skräder inte orden.
– Vi har en prisutveckling som är väldigt hög och minskad skattekraft och lågkonjunktur. Och regeringens ansvar är naturligtvis otroligt stort. Det kommer bli väldigt kärvt och om man inte ens ger hälften av det som SKR berättar är behovet så är det klart att man får stora funderingar hur regeringen tänker, säger hon.
Meit Fohlin vidareutvecklar:
– Jag är orolig för att det här leder till en nedåtgående spiral i ekonomin också. Om man måste säga upp folk blir det ännu sämre skattekraft. Så budgeten som regeringen lagt är dålig på alla sätt tror jag.
Gotland är naturligtvis inte förskonat i de tuffa tider som råder. Men lagd budget ligger.
– Vi har en budget som har en viss marginal. Den innehåller också besparingar och har en effektivisering inlagd. Men vi vet att det kommer bli oerhört tufft och vi kommer behöva följa ekonomin nära i dialog med regionsstyrelsen och nämnderna för att landa så nära budget som vi bara kan. Men blir det ett underskott så har vi en reserv, och jag tror det blir svårt att inte använda den.
Finns det risk för nedskärningar?
– Under innevarande år så kommer vi inte jobba med några snabba ryck. Vi ser ändå, som SKR, regeringen och Riksbanken spår, att det finns en ände på den här ekonomiskt svåra tiden. Så jag tror att vi kommer resonera som de allra flesta och försöka övervintra och inte ta till några stora drastiska vändningar i det korta perspektivet, säger Meit Fohlin.
Hon säger att skattehöjningar inte är uteslutna.
– Inför nästa år kommer vi inte att höja skatten. Men hur det sen blir framåt beror på hur utvecklingen ser ut i samhället och omvärlden och hur regeringen avser att ta hand om svensk välfärd.
Vad är viktigast i nuläget?
– Nu har inte vi tillträtt i nämnderna ännu, det gör vi vid årsskiftet. Men det viktigaste blir att väldigt snabbt ha fullt fokus på ekonomin. Det blir avgörande att vara inne tidigt för att snabbt sätta sig in i möjligheter och förutsättningar, säger Meit Fohlin.