Regnrapport: Inget mot dagen Hemse dränktes

GA har sammanställt data över nederbörden på Gotland under de senaste tre månaderna. Blött har det varit men jämfört med det Hemsehållna septemberrekordet är det knappt värt att nämna.

September månad var blötast av de tre senaste. Ett medeltal på 72 millimeter regn uppmättes av öns mätstationer.

September månad var blötast av de tre senaste. Ett medeltal på 72 millimeter regn uppmättes av öns mätstationer.

Foto: Emelie Stenqvist/Arkiv

Gotland2019-11-12 07:13

Att höstvädret dragit in över Gotland är nog ingen som har missat. Nu har GA med hjälp av SMHI:s mätstationer sammanställt de tre senaste månadernas nederbörd. Ser man till medeltalet är det 153 millimeter regn som fallit över ön under perioden 1 augusti till sista oktober men de faktiska mätvärdena varierar stort. I topp ligger Visby flygplats med 216,2 mm regn spritt över de tre månaderna och längst ned på listan hamnar en av mätstationerna på Hoburgen, där föll endast 124,5 mm. 

– När vi tittar på mätdata tittar vi ofta på hela årstider men det går ändå att se att Gotland legat i topp för både torrhet och nederbörd. Under augusti var Gotland ett av de torraste länen i landet och på norra Gotland har det under höstmånaderna kommit mycket nederbörd jämfört med Sverigemedel, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI.

Det enskilt blötaste dygnet under mätperioden var i Vänge i början av september. Där mättes hela 42 millimeter regn upp under månadens första dygn. Näst blötast var det på flygplatsen under samma dag, på den mätstationen registrerades en nederbörd på 33,6 millimeter. 

– Det är mycket regn men absolut inga rekord. Lite kuriosa är att Gotland faktiskt håller nederbördsrekord i september månad. Det var den andra september 1913 som man i Hemse kunde mäta upp 142 millimeter regn under dygnet, en riktig syndaflod kan man säga.

Den månad som var blötast av de tre är enligt SMHI:s data september då det i snitt fallit strax över 72 millimeter regn på de sju mätstationer som gett ett tillförlitligt resultat under perioden. Det är något mer än de 60 millimeter som SMHI uppger vara medeltal för månaden på Gotland. Torrast var, kanske inte helt oväntat, augusti där snittet låg på lite mindre än 20 millimeter. 

– Det är ganska utmärkande med det svenska vädret att det varierar mycket. Ett par torra månader ger ingen garanti för att vädret ska fortsätta på samma sätt, det är väl just det som gör att jag tycker detta är så spännande, säger Sverker Hellström.

Jämfört med förra året kan man säga att tremånadersperioden har varit blöt.

– Förra året var hösten torr, men under både 2017 och 2016 hade man liknande siffror som i år. Och ser man ännu längre tillbaka varierar det ganska ordentligt mellan åren, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI.

Övriga regnmängder på ön

Regnmängder under första augusti till sista oktober

Flygplatsen: 216,2 mm

Gotska sandön: 186,6 mm

Visby: 164,8 mm

Mästerby: 142,4 mm

Ar: 136,8 mm

Hoburg D: 126,9 mm

Hoburg A: 124,5 mm

Regnmängder där viss mätdata saknades och tillförlitligheten därför är mindre

Vänge: 156,6 mm

Austers: 135,5 mm

Hejnum: 128,2 mm

Sanda: 122,7 mm

Hemse: 110,8 mm

Ljugarn: 79,7 mm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!