Reinhags oro: ”Gotland är i en omöjlig situation”

Gotland har hamnat i en omöjlig situation, det menar hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Filip Reinhag (S) om både kostnads- och bemanningsläget inom sjukvården på Gotland.

Nämnden visste redan innan att det skulle bli en tuff sommar för sjukvården på Gotland.

Nämnden visste redan innan att det skulle bli en tuff sommar för sjukvården på Gotland.

Foto: Genrebild

Gotland2024-06-20 10:54

Hälso- och sjukvårdsnämnden visste att sommaren skulle bli tuff med anledning av det nya hyravtalet som gjort det svårt att få avrop på det bemanningsbehov regionen har.

undefined
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Filip Reinhag (S), säger att Gotland har hamnat i en omöjlig situation.

– Till det finns olika skäl tror jag. Dels beror det på hur avtalen ser ut, men även att det finns en irritation och ilska över att det nu är gemensamma spelregler. Sen har vi dessutom vårdkonflikten och den nyanställningsblockad som låg till den 4 juni som påverkat möjligheterna att bemanna, säger Filip Reinhag.

Just nyanställningsblockaden tycker han har slagit extra hårt mot Gotland. Men vad gäller det nya hyravtalet så tror han inte att det är ersättningsnivån som är det stora problemet för Gotland.

– Det är nog snarare att bemanningsbolagen nu ska stå för boendekostnaderna för personalen, vilket vi tidigare kunde betala. Det har gjort erbjudandet att komma till Gotland något sämre, säger han.

Var ett gemensamt hyravtal rätt väg att gå då?

– Jag ser inte att någon annan väg hade varit möjlig. Sen att det kom samtidigt som konflikten med Vårdförbundet har gjort att det fått extra stora konsekvenser. Men med de nivåer och andel hyrpersonal vi haft tidigare så har inte bara ekonomin urholkats och blivit mer ansträngd – utan även patientsäkerheten kopplat till mängden hyrpersonal vi haft.

Just patientsäkerheten larmar läkarna om nu rätt kraftigt – vad säger du om det?

– Det är inte en politisk bedömning man kan göra. Jag litar på att man hanterar den situation som är, och organiserar sig på absolut bästa sätt utifrån de förutsättningar som finns. Sen är de inte optimala, men det är inte en politisk lekmannafråga vad som är patientsäkert eller inte.

undefined
Nämnden visste redan innan att det skulle bli en tuff sommar för sjukvården på Gotland.

Vad tror du om möjligheterna till kostnadsersättning för ö-läget, som dina kollegor pratat om i riksdagen?

– Det är omöjligt att svara på. Jag befinner mig inte i de rummen där den frågan beslutas. I slutändan är det Tidöpartierna och regeringen som behöver lägga fram ett förslag. Men jag ser samtidigt att man måste agera utifrån den fakta vi har levererat, annars så försätter man Gotland – som behöver öka ambitionerna kopplat inte minst till det säkerhetspolitiska läget – i en extremt svår situation. Det är inte moraliskt rätt heller att det är gotlänningarna som ska stå för de här merkostnaderna.

Han säger att arbetet med kostnadsersättning är en fortsättning på det arbete som bedrivits under lång tid, men att man nu accentuerat situationen.

– Det är dels kopplat till att vi är både kommun och region, men där inflationen och den enorma kostnadsökning inom framförallt sjukvården nu försatt Region Gotland i en rätt omöjlig situation.

Vad tror du om utsikterna för vården på Gotland i sommar? Är du orolig?

– Det är klart att jag känner en oro inför sommaren, det gör jag alltid. Jag vet att bemanningen på sommaren är svår, i år har den varit extra svår. Samtidigt vet jag att man arbetar väldigt intensivt på olika nivåer för att möta patienternas behov i så stor utsträckning det går. Och det arbetet får jag känna mig trygg med, och i annat fall så finns det ju planer på samarbeten med andra regioner.

Kan du berätta mer om de planerna?

– Nej, men det pågår så klart ett arbete med andra regioner om hur man ska klara sommaren. Det är inte bara vi som är i den här situationen. Det finns de som har det betydligt värre än oss.

undefined
Just nu pågår ett arbete med andra regioner om hur man ska klara sommaren. Men mer än så kan Filip Reinhag inte berätta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!