Just nu pågår arbetet med att ta fram nya taxeringsvärden för landets alla småhus. För de flesta fastighetsägare på Gotland kommer taxeringsvärdet att bli högre, i snitt en uppgång på 37 procent, enligt beräkningarna.
– Gotland sticker ut och har haft lite större uppgång än riket i stort, där det har legat på 25–30 procent, säger Jan Berghök, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, men betonar att siffrorna är högst preliminära.
Skatteverket gör en allmän eller förenklad fastighetstaxering vart tredje år. Innan taxeringen bestämmer man värdenivåerna tillsammans med Lantmäteriet och ett antal fastighetsvärderare. Värderingen är släpande, så den senaste fastighetstaxeringen från 2021 är alltså baserad på försäljningar åren 2017 till 2019. Taxeringen för 2024 kommer att baseras på försäljningar under åren 2020 till 2022, när bostadsmarknaden var som allra hetast.
– Då såg det ju inte ut så här, då hade det gått upp väldigt mycket, det var ju innan Rysslands krig mot Ukraina, säger Jan Berghök.
Taxeringsvärdet bestämmer storleken på den kommunala fastighetsavgiften, som i huvudsak ersatt fastighetsskatten. Men enligt Jan Berghök behöver de flesta fastighetsägare på ön inte oroa sig för högre fastighetsavgift.
– Vid förra taxeringen låg tre fjärdedelar på Gotland över brytpunkten och jag skulle inte tro att det blir färre.
Brytpunkten ligger i dag på lite drygt 1 238 000. Alla som har ett högre taxeringsvärde än så betalar redan den högsta fastighetsavgiften, som för 2023 är 9 287 kronor.
– De får ett högre taxeringsvärde, men kommer inte få en högre avgift. De som kommer att märka av det här är de som har haft ett taxeringsvärde på en halv eller en miljon, säger Jan Berghök.
Men det finns andra tillfällen då taxeringsvärdet har betydelse.
– Det är jätteviktigt att du har rätt taxeringsvärde om du ska låna pengar, sälja din fastighet eller försäkra den, säger Jan Berghök.
Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet i det värdeområde där fastigheten ligger. I hela landet finns nära 9 400 värdeområden, varav 119 på Gotland.
– Med värdeområdena försöker man hitta ett område som är någorlunda likartat. I princip alla försäljningar ska vara med i marknadsvärdet, förklarar Jan Berghök.
Även fakta om varje enskild fastighet, som tomtstorlek, om huset är ett stort eller litet, nytt eller gammalt och vilken standard huset har, vägs in i taxeringsvärdet.