Rejäl ökning av borrelia på Gotland

Antalet bekräftade fall av den fästingburna sjukdomen borrelia har ökat rejält. Emelie Stenqvist har fått borrelia två gånger – på mindre än ett år.

Emelie Stenqvist har visat sig att vara en fästingmagnet. De senaste två åren har hon plockat bort uppskattningsvis 20 fästingar från sig själv. "Jag har blivit noga med att syna mig själv varje gång varit ute, oavsett tid på året", säger hon.

Emelie Stenqvist har visat sig att vara en fästingmagnet. De senaste två åren har hon plockat bort uppskattningsvis 20 fästingar från sig själv. "Jag har blivit noga med att syna mig själv varje gång varit ute, oavsett tid på året", säger hon.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-02-17 07:02

De flesta med borrelia får lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika. Hos en del personer påverkas centrala nervsystemet, vilket kan ge bland annat ansiktsförlamning.

En annan fästingburen sjukdom är TBE. De flesta som smittas får lindriga besvär, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns ingen behandling mot TBE, däremot kan du vaccinera dig.

undefined
Ju snabbare man upptäcker ett fästingangrepp, desto mindre är risken för borreliasmitta.

Till skillnad från TBE är borrelia inte anmälningspliktig. Så när undertecknad, som blev fästingbiten för första gången i livet i höstas och som fått borrelia lika många gånger, frågade smittskyddsläkare Maria Amér om borreliafallen ökat hade hon inget snabbt svar:

– Borrelia följs inte på samma sätt som TBE av Folkhälsomyndigheten. Men vi kan alltid få fram våra lokala siffror.

Sagt och gjort. Några dagar senare mejlar Maria Amér siffrorna för Gotland som hon sammanfattat.

– Det är tydligt att antalet fall ökade 2021, konstaterar hon.

undefined
"Det är viktigt att man är medveten, man ska alltid försöka ta bort fästingen så fort som möjligt – och gärna innan den biter", säger smittskyddsläkare Maria Amér.

År 2019 bekräftades 523 fall av borrelia. Året därpå fick 557 gotlänningar diagnosen. Förra året hade det ökat till 848 personer. På ett år har antalet bekräftade fall alltså ökat med hela 52 procent.

– Med ett varmare klimat ser vi att fästingsäsongen har förlängts med fler fall senare på hösten, och också fall längre norrut än tidigare, säger Maria Amér.

En annan faktor som spelar in är den ökande rådjursstammen, eftersom djuret är ett av fästingens favoritoffer.

– Det är viktigt att man är medveten, man ska alltid försöka ta bort fästingen så fort som möjligt – och gärna innan den biter, säger Maria Amér.

undefined
"Om du bor själv, be en kompis att till exempel kolla efter fästingar i din hårbotten", tipsar Emelie Stenqvist.

En som fått erfara den sena fästingssäsongen är Emelie Stenqvist, som tidigare varit reporter på GT. I januari fick hon diagnosen för andra gången på mindre än ett år. Första gången hon fick borrelia var i maj förra året.

– Jag gick med huvudvärk i en vecka och tänkte först att det var covid. Sedan upptäckte jag den där röda ringen.

Vanliga tecken på att en hudrodnad beror på borrelia är bland annat att den är ringformad och att rodnaden bleknar i mitten, eller är jämnt röd.

I oktober var fästingarna på Emelie Stenqvist igen och hon följde bettets utveckling. Den där ringen runt bettet dök aldrig upp, däremot fortsatte det att vara svullet och göra ont.

– Jag tänkte att det inte kändes realistiskt att jag skulle ha fått borrelia igen, därför avvaktade jag. Men efter att jag gått med svullnaden i två månader kontaktade jag vården, och läkaren såg direkt att jag fått det igen.

Den här gången hade hon fått en mindre vanlig variant, borrelia lymfocytom, som uttrycker sig i form av en blåröd knuta i huden.

Emelie Stenqvist har visat sig att vara en fästingmagnet. De senaste två åren har hon plockat bort uppskattningsvis 20 fästingar från sig själv.

– Jag har blivit noga med att syna mig själv varje gång varit ute, oavsett tid på året, säger hon och tipsar:

– Om du bor själv, be en kompis att till exempel kolla efter fästingar i din hårbotten.

undefined
En hudrodnad som beror på borrelia kommer oftast mellan en till fyra veckor efter att du har blivit biten. Vanliga tecken på att hudrodnaden beror på borrelia är bland annat att den är större än fem centimeter i diameter, är ringformad och att rodnaden bleknar i mitten eller är jämnt röd.

Samtidigt som antalet fall av borrelia ökat på Gotland har TBE-fallen minskat.

– För några år sedan hade vi ganska många fall, men de senaste två åren har vi haft väldigt få fall på Gotland. Vilket är intressant eftersom vi i samband med pandemin varit mer ute i skog och mark. I många andra regioner har man rapporterat många fall av TBE. Vi vet inte varför, så vi följer det här noga, säger Maria Amér.

Borrelia

Borrelia är en så kallad zoonos, en sjukdom som sprids mellan djur och människor.

Fästingar är som mest aktiva när temperaturen ligger över fem grader.

Risken för att smittas är störst längs kusterna, framför allt i de sydöstra delarna av Sverige. I dessa områden kan upp till en tredjedel av fästingarna vara bärare av borreliabakterier.

Det är bra att leta efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Fästingen vandrar omkring i flera timmar på kroppen innan den biter sig fast.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!